Linkovi

SAD utvrdile da je Iran odgovoran za napade u Saudijskoj Arabiji


Satelitski snimak pogođenog postrojenja u Saudijskoj Arabiji

Sjedinjene Države zaključile su da je Iran izveo napade koji su prepolovili proizvodnju nafte u Saudijskoj Arabiji.

Američka televizijska mreža Si-Bi-Es (CBS) citirala je u utorak neimenovanog zvaničnika koji je rekao da su u napadima na sirijska nafta postrojenja, zbog kojih je proizvodnja smanjena za 5,7 miliona barela nafte dnevno, korištene krastareće rakete, dok je prema izveštajima En-Bi-Sija (NBC) napad izveden sa više od 20 dronova i raketa. Slično je prenela i novinska agencija Rojters, pozivajući se tri neimenovana zvaničnika, koji su naveli da Sjedinjene Države veruju da je napad izveden iz jugozapadnog dela Irana.

Jedna od raketa preletela je vazdušni prostor Kuvajta, a Sjedinjene Države u saradnji sa drugim zemljama analiziraju radarske podatke o putanji projektila, preneo je CBS. Analitičari i istražitelji takođe ispituju mehanizam za navođenje raketa, pronađen u Saudijskoj Arabiji, i uglavnom netaknutu krstareću raketu.

O napadu na saudijsku naftnu industriju i američkom odgovoru na incident, američki državni sekretar Majk Pompeo razgovaraće sa zvaničnicima u Rijadu, najavio je u Vašingtonu potpredsednik SAD Majk Pens.

Saudijski kralj Salman rekao je da je u utorak da je njegova zemlja sposobna da se brani od "kukavičkih napada", ali i pozvao međunarodnu zajednicu da se "jasno suprostavi" počiniocima.

Tramp: Ne želimo rat sa Iranom, ali smo spremni

Predsednik Donald Tramp izjavio je u ponedeljak da, po svemu sudeći, Iran stoji iza napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, ali je istakao da Sjedinjene Države ne razmatraju opcije za odmazdu dok ne bude postojao “definitivni dokaz” da je Teheran odgovoran za napade.

Tramp je napadima govorio u Beloj kući posle sastanka sa princom Salmanom, prestolonaslednikom Bahreina.

Prestolonaslednik Bahreina, princ Salman rukuje se sa predsednikom Donaldom Trampom tokom sastanka u Beloj kući, 16. septembar 2019.
Prestolonaslednik Bahreina, princ Salman rukuje se sa predsednikom Donaldom Trampom tokom sastanka u Beloj kući, 16. septembar 2019.

“Čim definitivno budemo znali, reći ćemo vam. Ali tako deluje.”

Tramp je rekao da ne želi rat sa Iranom, ali je dodao da su Sjedinjene Države vojno spremne.

Ovo je bio veliki napad ali naša zemlja bi, veoma lako, mogla da odgovori daleko, daleko većim napadom. Ali prvo ćemo da definitivno ustanovimo ko je to uradio.”

Odgovornost za napade preuzeli su Huti, pobunjenička grupa koju podržava Iran a koja kontroliše glavni grad Jemena. Sjedinjene Države nisu pružile nikakve dokaze da Iran stoji iza tih napada. Teheran demantuje bilo kakvu umešanost, nazivajući optužbe ‘maksimalnim lažima’.

“Narod Jemena primenjuje svoje legitimno pravo da se brani. Napadi su uzajamni i glavno rešenje je da se oni obustave. Mora se naći političko rešenje”, poručio je predsednik Irana Hasan Rohani.

Specijalni izaslanik generalnog sekretara za Jemen, Martin Grifits, rekao je Savetu bezbednosti UN-a da napad ima dalekosežne posledice.

"Ovaj izuzetno ozbiljan incident znatno povećava šanse za regionalni sukob a smanjuje šanse za približavanje stavova.”

Uprkos napadima, Tramp je ocenio da i dalje postoji put ka diplomatskom rešenju. Zbog straha od jačanja neprijateljstava u regionu, došlo je do drastičnog skoka cena nafte. Saudijska Arabija je saopštila da će pozvati Ujedinjene nacije i medjunarodne eksperte da sprovedu istragu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG