Linkovi

Sporedna uloga nove američke ambasadorke u UN?


Nova američka ambasadorka u UN Keli Kraft

Nova ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Keli Kraft juče je preuzela dužnost, nešto više od nedelju dana uoči zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojoj će se okupiti svetski lideri.

Kraft je predala akreditive generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu i potom prisustvovala sednici Saveta bezbednost na kojoj je glasala za tri rezolucije svetske organizacije. Kasnije je rekla novinarima da ona nije samo izaslanik predsednika Trampa u UN-u već i glas američke predanosti slobodi, demokratiji i ljudskim pravima.

"U svetu u kojem vladaju humanitarne krize i geopolitički izazovi, snažno američko liderstvo je od apsolutno ključne važnosti i ja nameravam da to pružim. Braniću američke vrednosti i interese. Stajaću uz naše prijatelje i saveznike. Zagovaraću ideje koje idu u korist siromašnih i slabih. I nikada neću propustiti da saradjujem sa onima koji istinski žele da unaprede ljudsko dostojanstvo.”

Kraft, bivša biznismenka iz Kentakija, i njen suprug Džo, milijarder i izvršni direktor u industriji uglja, dobro su poznati u republikanskim krugovima kao veliki donatori koji su dali milion dolara za predsedničku kampanju predsednika Trampa 2016.

Tramp ju je pre dve godine imenovao za ambasadorku u Kanadi, a njen mandat obeležili su pregovori o novom trgovinskom sporazumu Amerike sa tom zemljom i Meksikom.

Nominacija Keli Kraft je potvrdjena 31. jula, sa malom većinom u američkom Senatu gde su se neke demokrate žalile da ona nema adekvatno iskustvo u spoljnoj politici.

“Gospodjo ambasadorko, dozvolite mi da budem iskren. Ja imam duboke sumnje zbog vašeg nedostatka kvalifikacija za takvu kompleksnu i izazovnu ulogu. Istorijski, položaj ambasadora u Ujedinjenim nacijama zahtevao je znatno iskustvo na rukovodećem položaju ili u direktnom bavljenju spoljnom politikom”, rekao je demokratski senator iz Nju Džerzija Bob Menendez.

Keli Kraft je kritikovana zbog čestog odsustva, dok je bila na položaju ambasadorke u Kanadi
Keli Kraft je kritikovana zbog čestog odsustva, dok je bila na položaju ambasadorke u Kanadi

Senatori su takođe dovodili u pitanje njeno često odsustvo iz ambasade u Kanadi, odnosno preko polovine od 608 dana provedenih na položaju. Kraft ima nešto više od nedelju dana pre nego što svetski lideri uključujući njenog šefa, stignu u Generalnu skupštinu UN-a. Dugogodišnji posmatrač UN-a Ričard Gauan smatra da će Kraft imati samo sporednu ulogu na godišnjoj skupštini.

Njen posao je da obezbedi da predsednikov boravak u Njujorku dobro prodje. Ona sama se neće baviti suštinskom diplomatijom. Mislim da će Kraft jednostavno samo dati lični doprinos u Njujorku kada se Generalna skupština završi. Može da provede nešto više vremena na izgradnji odnosa sa drugim članicama Saveta bezbednosti i važnih sila u UN-u.”

Jedno od velikih pitanja ove godine će biti klimatske promene. Porodica Kraft ima veze sa industrijom uglja, a nova američka ambasadorka je jednom rekla kanadskom novinaru da veruje “obema stranama” u debati o klimi.

Ambasadorka Kraft je zamenila Niki Hejli koja je napustila položaj pre devet meseci. Hejli je imala rang člana kabineta – što Kraft nema – I kultivisala je visoki politički profil.

Analitičari ukazuju da će Kraft imati ograničeniju ulogu od Niki Hejli u odredjivanju američke spoljne politike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG