Linkovi

Tramp u UN: Ko će biti meta ove godine?


Predsednik SAD Donald Tramp obraća se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, 19. septembar 2017.
Predsednik SAD Donald Tramp obraća se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, 19. septembar 2017.

Predsjednik Donald Tramp će, sa ostalim svjetskim liderima, od ponedeljka učestvovati na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojem će se raspravljati o brojnim pitanjima - od sukoba i klimatskih promjena do gladi i bolesti. Međutim, u centru pažnje vjerovatno će biti američki predsjednik, s obzirom na to da mnogi žele da čuju njegove stavove o napretku u denuklearizaciji Sjeverne Koreje, Iranu i drugim globalnim problemima.

Prošlogodišnji, prvi govor predsjednika Trampa u Ujedinjenim nacijama privukao je veliku pažnju javnosti.

Sjedinjene Države su veoma snažne i strpljive, ali ako budu primorane da brane sebe ili svoje saveznike, neće imati drugi izbor nego da potpuno unište Sjevernu Koreju. Raketaš je u samoubilačkoj misiji”.

Tramp je svojim obraćanjem zapanjio lidere naviknute na diplomatske nijanse i sada se mnogi pitaju šta će uraditi ove godine.

“To je bio odličan nastup za medije, koji je nevjerovatno dobro prošao na američkim televizijskim mrežama. Tramp u stvari nije ovdje da šarmira druge lidere, već da daje snažne izjave koje će završiti na naslovnim stranama uoči kongresnih izbora u Sjedinjenim Državama. Tako da će biti vatre i bijesa”, ocijenio je Ričard Gauan iz Univerzitetskog centra Ujedinjenih nacija za istraživanje.

Taj pristup, iako nekonvencionalan i rizičan, ipak je doveo do dijaloga. Mnogi će pratiti šta će Tramp reći o Sjevernoj Koreji u govoru u utorak, koji će sjevernokorejski lider Kim Džong Un vjerovatno gledati u Pjongjangu.

Državni sekretar Majk Pompeo takođe je pozvao svog sjevernokorejskog kolegu da se sastanu u Njujorku. Pompeo će u četvrtak predsjedavati I sjednicom Savjeta bezbjednosti, na kojoj će učesnike izvijestiti o razgovorima sa Sjevernom Korejom i zatražiti da se sankcije primjenjuju dok Pjongjang ne preduzme konkretne korake na denuklearizaciji.

Lideri Severne Koreje i SAD, Kim Džong Un i Donald Tramp na samitu u Singapuru
Lideri Severne Koreje i SAD, Kim Džong Un i Donald Tramp na samitu u Singapuru

Predsjednik Tramp će u međuvremenu predsjedavati sastankom Savjeta bezbjednosti srijedu, u čijem će fokusu biti sprečavanje širenja nuklearnog oružja. Očekuje se da će američki lider veći dio govora posvetiti Iranu.

“Iran je i dalje problem i aktivan je u svim opasnim mjestima u svijetu”, naglasila je američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli.

Iranski predsjednik Hasan Rohani takođe će se obratiti generalnoj skupštini u utorak, dok će u srijedu, nekoliko sati posle Trampovog obraćanja na sjednici Savjeta bezbjednosti, održati konferenciju za novinare.

Rohani će vjerovatno kritikovati Sjedinjene Države zbog povlačenja iz nuklearnog sporazuma i odluke da ponovo uvedu sankcije Teheranu.

U Njujorku će se okupiti veliki broj lidera, ali ne i predsjednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Ši Đinping, kao ni njemačka kancelarka Angela Merkel. I dok će naslovnim stranama možda dominirati Sjeverna Koreja i Iran, na marginama će se raditi na rešavanju mnogih drugih globalnih problema, među kojima su sukobi na Bliskom istoku i u Africi, i globalno zagrijavanje i razvoj.

XS
SM
MD
LG