Linkovi

Trampova poruka Iranu: Promenite pesmu


Predsednik SAD Donald Tramp tokom današnjeg obraćanja svetskim liderima prisutnim na 73. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku (Foto: AP/Richard Drew)
Predsednik SAD Donald Tramp tokom današnjeg obraćanja svetskim liderima prisutnim na 73. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku (Foto: AP/Richard Drew)

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da iransko rukovodstvo mora da - kako se izrazio - "promeni pesmu" pre bilo kakvih bilateralnih razgovora, ali da se nada da će dve zemlje imati odlične odnose u budućnosti. Ranije, na svom Tviter nalogu, poručio je da uprkos zahtevima, nije planirao da se sastane sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem, a u obraćanju delegatima, bio je najoštriji, nazivajući Iran "korumpiranom diktaturom", koja otima od iranskog naroda kako bi finanisrala agresiju u inostranstvu. Predsednik Tramp govorio je i o drugim svetskim pitanjima.

Amerika i pohvale na svoj račun prvo - tako je obraćanje svetskoj organizaciji počeo američki predsednik.

“Za manje od dve godine moja adminsitracija je postigla više nego bilo koja adminsitracija u istoriji zemlje. Istina", usledio je smeh pristnih, na šta je Tramp dodao: ​

"Nisam očekivao takvu reakciju, ali u redu”.

SAD su, kaže Tramp, bogatije, prosperitetnije i bezbednije nego ikada ranije, a sudeći po ovogodišnjem govoru američkog predsednika - imaju i jednog neprijatelja manje. Kim Džong Un, koga je Tramp prošle godine nazvao „malim raketašem“ i pretio da će ga uništiti - ove godine je lider kome se američki predsednik zahvaljuje.

„Od sastanka u Singapuru smo videli mere koje smo ranije teško mogli da zamislimo: rakete više ne lete naokolo, nuklearne probe su stale, neka vojna postrojenja su zatvorena, taoci su vraćeni, kao i posmrtni ostaci američkih vojnika. Zahvalan sam Kimu na hrabrosti i koracima koje je preduzeo, ali još mnogo toga mora da se uradi: sankcije će ostati na snazi dok se denuklearizacija ne desi“.

Ipak, jedan neprijatelj iz prošlogodišnjeg govora ostao je isti. Očekivano, Donald Tramp je ponovo oštro kritikovao Iran.

„Iranski lideri seju haos, smrt i destrukciju. Ne poštuju svoje susede ni granice, već koriste nacionalne resurse kako bi se obogatili i širili haos po Bliskom istoku. Iranski narod je s pravom ljut na režim, koji je milijarde dolara nacionalnog bogatstva stavio u svoje džepove. SAD su pokrenule kampanju ekonomskog pritiska kako bi sprečile iranski režim da sprovodi svoju krvavu agendu. Uveli smo sankcije, dodatne stupaju na snagu 5. novembra i biće ih još“.

Američki predsednik je govorio i o dobrim odnosima sa Saudijskom Arabijom i UAE, ponovio da podržava mirno rešenje između Izraela i Palestinaca i upozorio sirijskog predsednika Asada da će SAD opet reagovati ako njegov režim bude koristio hemijsko oružje. Jedna od tema bila je i imigracija - u okviru koje je Tramp pozvao druge zemlje da ojačaju svoje, ali da ne gledaju u tuđe granice.

"Ilegalna imigracija eksploatiše ranjivu populaciju, šteti onima koji vredno rade i stvara začarani krug nasilja, kriminala i siromaštva. Samo jačanjem državnih granica i obračunom sa bandama možemo da prekinemo taj krug i stvorimo osnovu za uspeh. Svaka zemlja ima pravo da određuje svoju imigracionu politiku u skladu sa svojim interesima i to priznajemo. Ali isto to tražimo da se prizna i nama“.

Patriotizam umesto globalizma – kao i prošle godine, američki predsednik je pozvao sve zemlje da štite nacionalne interese i kritikovao međunarodne organizacije: OPEK, STO, globalnu organizaciju za migracije, kao i domaćina skupa na kojem je govorio - UN.

XS
SM
MD
LG