Linkovi

Bar dobio zeleno svetlo da proveri istragu o ruskom mešanju


Donald Tramp i Vilijem Bar

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump proširio je ovlašćenja Vilijemu Baru, državnom sekretaru za pravosuđe, u smislu preispitivanja i potencijalno objavljivanje poverljivih informacija vezanih za istragu o ruskom mešanju u američke predsednike izbore 2016. godine.

Tramp je u četvrtak američkim obaveštajcima poručio da, kako je saopšteno, brzo I u potpunosti sarađuju sa Barovom istragom o tome da li je kampanja aktuelnog predsednika bila u bilo kakvoj vezi sa Rusijom.

Bivši obaveštajni zvaničnici i demokratski predstavnici kritikovali su Trumpov potez označivši ga pokušajem da, kako su saopštili, pod istragu stavi istražitelje – dok istovremeno, kako su istakli, radi na potkopavanju nalaza specijalnog tužioca Roberta Malera koji je istraživao navode o mešanju Rusije u američke predsedničke izbore. .

Trumpov je sugestiju američkoj obaveštajnoj zajednici dao u momentu čestih poziva demokrata da se pokrene postupak Trampove smene,

Sara Sanders, predstavnica za medije Bele kuće, saopštila je da je Trump Baru dodelio punu autoritet za skine oznaku tajnosti sa dokumenata u vezi sa istragom, što bi kako je navela, olakšalo Barove napore da osetljive obaveštajne osnove istrage.

Donald Tramp je često, tokom istrage koja je vođena, tvrdio da je njegova kampanja bila žrtva špijuniranja, na šta su službe koje su je vodile reagovale tvrdnjama da su delovale zakonito.

Vilijem Bar je do sada zatražio od Džona Durama, američkog advokata u Conetiketu, da ispita jesu li korišćene metode u istrazi o ruskom mešanju u izbore bile zakonite i prikladne.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG