Linkovi

Konačan sud o Malerovom izveštaju na izborima 2020.


Predsednik SAD Donald Tramp tokom mitinga u Panama Siti Biču, Florida, 8. maja 2019.
Predsednik SAD Donald Tramp tokom mitinga u Panama Siti Biču, Florida, 8. maja 2019.

Rejting predsednika Trampa prema poslednjem Galupovom istraživanju porastao je na 46 odsto podrške, što je najviše prema tim istraživanjima od ranih dana njegovog predsednikovanja.

Neki republikanci smatraju da je pravo vreme za predsednika da ide dalje sa teme rezultata istrage o saradnji sa Rusijom, koju je predvodio specijalni tužilac Robert Maler. Ali, čini se da ni Tramp, ni kritičari iz Demokratske stranke, ne žure da ostave tu temu po strani.

U probi za kampanju na Floridi u sredu, predsednik Tramp postarao se da podseti svoje pristalice na rezultat Malerovog izveštaja.

"Jeste videli šta se dogodilo, usput? Nema saradnje. Nema opstrukcije. Nema ničeg!", rekao je Tramp propraćen ovacijama u Panama Sitiju, Florida. "Želeli su da rade ono što rade, što izgleda tako budalasto. I možda ja to tumačim pogrešno, ali ja mislim da nas to vodi pravo do pobede 2020, jer ljudi su shvatili".

Video: Debata o istrazi o Rusiji verovatno neće biti okončana do izbora (engleski jezik)

Russia Probe Debate Likely Won't be Resolved Until 2020 Election
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Šta je u izveštaju otkriveno

Malerov izveštaj sadrži nedovoljne dokaze o kriminalnoj zaveri između Trampove kampanje i Rusije oko mešanja tokom izbora 2016.

Maler nije došao do zaključka po pitanju opstrukcije pravde, ali nije ni odlučno oslobodio predsednika, što je tvrdnja koju Tramp iznosi.

Predsednik i dalje voli da se bavi stragom u vezi sa Rusijom na Tviteru. U nedelju, Tramp je tvitovao:

"Uprkos ogromnom uspehu koji imam kao predsednik, uključujući verovatno najveću EKONOMIJU i najuspešnije prve dve godine za bilo kog predsednika u istoriji, oni su ukrali dve godine mog (našeg) predsednikovanja (razuveravanje u vezi sa saradnjom) koje nikada nećemo moći da vratimo..."

Republikanci: Hajde dalje

Predsednikovi republikanski saveznici u Kongresu zbili su redove oko ideje da je vreme za zemlju da krene dalje.

"Gotovo je. Mislim, mogu da razumem zašto su naši prijatelji na drugoj strani razočarani. Pokušavali su već dve godine da pronađu neki način da preokrenu izbore iz 2016.", rekao je novinarima ranije ove nedelje lider većine u Senatu, Mič Mekonel iz Kentakija.

Demokrate, uključujući i njihovog lidera u Senatu Čaka Šumera, uzvratile su time da predsednik i republikanci nemaju interesa da sprečavaju novi napad na američki izborni sistem 2020.

"Rusko ili mešanje bilo koje strane vlade u naše izbore razara korene naše demokratije i moglo bi zapravo da sruši moćno stablo naše republike staro 200 godina, a oni ne rade zapravo ništa", rekao je senator iz Njujorka.

Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar tokom svedočenja pred Senatovim Komitetom za pravosuđe u Vašingtonu, 1. maja 2019.
Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar tokom svedočenja pred Senatovim Komitetom za pravosuđe u Vašingtonu, 1. maja 2019.

Demokrate u Kongresu takođe su obećale da će nastaviti sa pritiskom kroz nadzorna saslušanja i istrage.

Takođe su istupile optiužujući Sekretara za pravosuđe Vilijama Bara za nepoštovanje Kongresa time što nije izradio neredigovanu verziju Malerovog izveštaja.

"Oni opstuiraju uskraćujući američke građane za sve informacije i to ne može tako", rekao je demokrata i predsedavajući Komiteta za pravosuđe Predstavničkog doma, Džeri Nedler iz Njujorka.

Predsedavajući Komiteta Predstavničkog doma za pravosuđe, Džarodl Nedler, demokrata iz Njujorka.
Predsedavajući Komiteta Predstavničkog doma za pravosuđe, Džarodl Nedler, demokrata iz Njujorka.

Kriza oko nadzora

U četvrtak, predsedavajuća Predstavničkim domom, Nensi Pelosi, rekla je da se slaže sa Nedlerovim pogledom da se zemlja sada suočava sa "ustavnom krizom" povodom toga što Trampova administracija odbija nadzor Kongresa, posebno zahteve koji dolaze iz Predstavničkog doma u kom većinu imaju demokrate.

Ali, takođe je jasno da demokrate ostaju podeljene po pitanju toga da li potezati Trampov opoziv.

"Nećemo ići ništa brže od činjenica, a ni sporije", rekla je Pelosi novinarima na Kapitolu u četvrtak.

Prošle nedelje, Pelosi je rekla novinarima u Masačusesu da je oprezna, jer "impičment je jedna od staza najveće podele i razdora kojom možete ići. I ukoliko idete im putem, morate imati verovatnoću uspeha".

Republikanci kontrolišu Senat, što demokratski impičment čini pucnjem na daljinu, kaže ekspert za pravo sa Univerziteta u Majamiju Dejvid Ejbraham.

"Nastavak impičmenta koji ima nultu podršku republikanaca biće efikasno predstavljen u predsedničkim izborima kao više od 'lova na veštice' bolnih gubitnika", rekao je on.

Pristalice tokom mitinga predsednika SAD Donalda Trampa u Panama Siti Biču, Florida, 8. maja 2019.
Pristalice tokom mitinga predsednika SAD Donalda Trampa u Panama Siti Biču, Florida, 8. maja 2019.

Borba u kampanji

Kao politička tema, smatraju mnogi analitičari, istraga o Rusiji čini se da je daleko od okončanja i mogla bi da predstavlja bitnu temu tokom predsedničke kampanje naredne godine.

"Demokrate su vrlo nezadovoljne predsednikom, dok su mnogi republikanci vrlo zadovoljni njime", kaže Džon Fortir iz Dvoparijskog centra za politike u Vašingtonu. "Prema tome, to je formula za entuzijazam i, iako to neće biti lepo za gledati, verovatno ćemo videti ljude kako žele da izađu na naredne izbore".

Za sada, čini se da predsednikovi procenti nisu pretrpeli pad u svetlu Malerovog izveštaja. Ali, takođe je jasno već neko vreme da je snažna američka ekonomija malo doprinela rastu Trampovog rejtinga u istraživanjima javnog mnjenja, kaže ekspert sa Univerziteta Džordž Vašington, Met Dalek.

"Njegov 'plafon' je vrlo nizak, oko 44 odsto javnosti. Nikada nije probio 50 odsto, što je prvi put u istoriji istraživanja javnog mnenja da predsednik nije prešao iznad 50 odsto podrške. Ali, njegov 'pod' je takođe vrlo čvrst, otporan i retko ide ispod 36 odsto".

I demokrate, i republikanci očekuju da će Tramp nastaviti da proglašava rezultate istrage o Rusiji tokom predsedničke kampanje naredne godine.

A sa svoje strane, demokrate će nastaviti svoje istrage i saslušanja i možda će doneti odluku da li da pokrenu pitanje impičmenta.

Ali na kraju, glasači u SAD su ti koji će verovatno izreći poslednju presudu Trampu kada izađu na birališta u novembru 2020.

XS
SM
MD
LG