Linkovi

Tramp i Kongres biju bitku oko nadležnosti


Demokrate prete da će sekretar za pravosuđe da odgovara na sudu jer je otkazao pojavljivanje u Konresu, čime se samo zaoštrava sukob na svim poljima izmedju predsednika Trampa i predstavnika demokrata u Kongresu. Najnoviji događaji pokazuju ne samo rastuće tenzije, nego i potencijalni istorijski sukob oko ravnoteže snaga između američke izvršne i zakonodavne vlasti.

Otkazan pretres u četvrtak, nakon žestoke rasprave u sredu, kao i rastuće sumnje demokrata u visokog zvaničnika pravosuđa, sekretara Vilijema Bara.

“Lagao je pred Kongresom. LAGAO je. A da je bilo ko drugi to uradio, to bi bilo krivično delo. Niko nije iznad zakona. Ni predsednik Amerike, ni sekretar za pravosuđe”, ističe Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkim domom.

Na testu je sad: Moć Kongresa da obezbedi proveru nadležnosti predsednika.

"Predsednik Sjedinjenih Država očajnički želi da spreči Kongres, ravnopravnu granu vlasti, da pokuša da preispita bilo koju od njegovih lakomislenih odluka, On pokušava da blokira Kongres”, izjavio je Džerold Nedler, predsedavajući Komiteta za pravosuđe.

Zahtev demokrata da se objavi kompletan izveštaj specijalnog tužioca Roberta Malera je najnoviji test za mogućnost Kongresa da nadgleda rad Bele kuće. Oni takođe traže Trampove poreske izveštaje i informaciju o njegovim poslovima u inostranstvu. Za republikance ti potezi su samo trik.

“Oni ne mogu da pokrenu opoziv i zato rade ovo”, kaže republikanski kongresmen Dag Kolins.

I lični napad:

“Žele da nastave hajku na predsednika i njegovu porodicu”, navodi Kevin Mekarti, lider republikanske manjine u Predstavničkom domu.

Predsednik odbora za pravosuđe u Predstavničkom domu Džerold Nedlerna pretresu 2. maja 2019.
Predsednik odbora za pravosuđe u Predstavničkom domu Džerold Nedlerna pretresu 2. maja 2019.

Ranije su Kapitol i Bela kuća pregovarali o pravu izvršne grane vlasti da odbije da svedoči.

“Ako predsednik i dalje odbija, Predstavnički dom ili Senat bi se obratili sudu i tražili da izda obavezujući nalog za svedočenje. Tada bi federalni sudovi u Vašingtonu odlučivali o predsedničkim nadležnostima”, ukazuje Viktorija Nors sa Univerziteta Džordžtaun.

Sudski zahtev bi najvetovatnije sadržao i zahtev za zaštitu privatnosti.

“Samo zato što je Donald Tramp predsednik Sjedinjenih Država, ne znači da je izgubio pravo na privatnost koju imaju obični građani. Tako da, kada mislimo da će sva dokumenta biti predata Kongresu, moramo i da se zabrinemo šta će Kongres da uradi sa njima; da li će da ih objavi i tako nepotrebno ugrozi nečije pravo na privatnost”, primetio je Alen Morison sa Univerziteta Džordž Vašington.

Demokate tvrde da su u okvirima nadležnosti

“Demokrate ne napadaju predsednika. On je predsednik, ima ustavna ovlašćenja, ali mi smo ravnopravna grana vlasti, i moramo da zajedno radimo i sarađujemo”, ističe demokrata Šila Džekson Li.

Jako je rizično, tvrde demokrate.

“Rizikujemo da zauvek izgubimo moć da se suprotstavimo bilo kom predsedniku u budućnosti. Na testu je ceo sistem vlasti u Sjedinjenim Državama – sistem kontrole moći, sistem u kome predsednik nije diktator”, poručuje Džerod Nedler.

Nedler kaže da Bar ima samo par dana da odgovori na zahtev Komiteta, Ako ne prihvati, ogovaraće zbog nepoštovanja Kongresa, što je slučaj bez presedana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG