Linkovi

Tramp tražio od Putina kompromitujuće podatke o porodici Bajden


ARHIVA - Tadašnji predsednik Donald Tramp i njegov protivnik na predsedničkim izborima Džo Bajden u prvoj predsedničkoj debati u Klivlendu u Ohaju.
ARHIVA - Tadašnji predsednik Donald Tramp i njegov protivnik na predsedničkim izborima Džo Bajden u prvoj predsedničkoj debati u Klivlendu u Ohaju.

Bivši predsednik Donald Tramp je u televizijskom intervjuu pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da objavi informacije za koje veruju da otkrivaju finansijske prestupe porodice predsednika Džoa Bajdena.

U intervjuu za televizijski program "Samo vesti" na mreži Glas prave Amerike (Real America's Voice), Tramp je nagovestsio da bi Putin možda želeo da obelodani te informacije, jer smatra da bi naudile Sjedinjenim Državama.

“Putin sada nije baš veliki obožavalac naše zemlje", rekao je Tramp i dodao da bi zbog toga ruski lider možda bio spreman da objasni zašto je 2014. godine Ruskinja Elena Baturina, milijarderka i supruga preminulog bivšeg gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova, uplatila 3,5 miliona dolara firmi za koju Trampove pristalice veruju da je povezana sa Hanterom Bajdenom, predsednikovim sinom.

Mislim da Putin zna odgovor na to pitanje", rekao je Tramp. "Mislim da treba da to obelodani."

Tramp je uplatu opisao kao načinjenu na račun "porodice Bajden", ali je suma zapravo plaćena entitetu zvanom "Rozmont Seneka Tornton". Hanter Bajden je bio prvobitni osnivač investicionog fonda Rozmont Seneka, ali njegov advokat kaže da nema nikakve veze niti ulaganja u firmu Rozmont Seneka Tornton.

“Hanter Bajden nema nikakve investicije niti je ko-osnivač firme 'Rozmot Seneka Tornton', tako da je tvrdnja da mu je plaćeno 3,5 miliona dolara netačna", rekao je advokat Džordž Mezires za PolitiFact u septembru 2020.

ARHIVA - Hanter Bajden čeka početak predsedničke debate u Denvilu u Kentakiju, 11. oktobra 2012.
ARHIVA - Hanter Bajden čeka početak predsedničke debate u Denvilu u Kentakiju, 11. oktobra 2012.

Dok federalni tužioci istražuju poslovanje Hantera Bajdena još od 2018, informacije o sumi koju je platila Elena Baturina su otkrivene tokom istrage koju vode republikanci u Senatu. U izveštaju nisu pruženi nikakvi dokazi da uplata predstavlja korupciju, niti da je na bilo koji način povezana sa investicionim fondom Hantera Bajdena.

"Bez paralele"

Stručnjaci za američku politiku nisu mogli da pronađu još jedan primer da je neki bivši američki predsednik tražio kompromitujuće informacije o porodici aktuelnog predsednika od lidera zemlje koja je jedan od američkih najvećih geostrateških rivala.

“Ne pokušavajte da tražite paralele jer ovaj slučaj nema paralele", izjavio je za Glas Amerike Leri Sabato, direktor Centra za politiku na Univerzitetu Virdžinije.

“Ovo je primer kompletne zaokupljenosti samim sobom, i izdizanja ličnog interesa iznad interesa zemlje".

"To je nešto za šta se podrazumeva da bi trebalo da je ispod časti svakom bivšem predsedniku. Ali nije ispod časti Donaldu Trampu", dodaje Sabato.

U sredu nije bilo lako pronaći u Vašingtonu republikance koji će da odbrane komentare bivšeg predsednika. Senator iz Jute Mit Romni rekao je reporterima:

"Ne mislim da Vladimir Putin treba da bude osoba kojoj se obraćamo za usluge u ovom trenutku".

Odjeci kampanje 2016.

Trampov javni poziv Putinu da objavi informacije o Bajdenovom sinu podseća na njegov zahtev Moskvi, iznet tokom predsedničke kampanje 2016, da objavi mejlove njegove tadašnje protivnice Hilari Klinton.

Rusijo, ako slušaš, nadam se da možeš da pronađeš 30.000 mejlova koji nedostaju", rekao je Tramp u julu 2016.

Slučajno ili ne, istragom specijalnog tužioca o ruskom mešanju u izbore 2016. kasnije je ustanovljeno da su ruski hakeri prvi put pokušali da "uđu" u sisteme kompjutera u kancelariji Hilari Klinton istog dana kada je Tramp izneo taj zahtev.

Takođe u utorak, Jevgenij Popov, član ruske Dume i voditelj programa na državnoj televiziji, izjavio je da je vreme da građani Rusije apeluju na Amerikance da rano okončaju Bajdenov mandat i "ponovo pomognu našem partneru Trampu da postane predsednik".

Istraga Hantera Bajdena

Poslovanja Hantera Bajdena su godinama predmet intenzivnog interesovanja Trampa i njegovih političkih saveznika. 2018, federalni tužilac u Delaveru Dejvid Vajs otvorio je istragu poslovnih aktivnosti Hantera Bajdena u nekoliko stranih zemalja.

Kada je Džo Bajden došao u Belu kuću 2021, ostavio je Trampovog postavljenika Vajsa na položaju kako bi izbegao utisak da se meša u istragu koja se vodi protiv njegovog sina.

Prema medijskim izveštajima, istraga protiv Hatera Bajdena se ne samo nastavila već i ubrzala.

ARHIVA - Tadašnji predsednik Donald Tramp i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na sastanku u Njujorku, 25. septembra 2019.
ARHIVA - Tadašnji predsednik Donald Tramp i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na sastanku u Njujorku, 25. septembra 2019.

Trampovi pokušaji da otkrije kompromitujuće podatke o mlađem Bajdenu u vezi sa njegovim mestom u bordu direktora ukrajinske energetske kompanije "Burizma", doveli su do njegovog prvog opoziva. U telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim 2019. Tramp je po svemu sudeći uslovio prodaju vojne opreme Ukrajini spremnošću Zelenskog da mu "učini uslugu" i objavi da vodi istragu porodice Bajden.

Članstvo Hantera Bajdena u odboru Burizme izazivala je nedoumice iz više razloga. Hanteru je plaćana velikodušna suma od 50.000 dolara mesečno, iako nije imao očigledno iskustvo u energetici. Takođe, njegov otac je bio zadužen za politiku Obamine administracije prema Ukrajini u to vreme.

Za sada nisu objavljeni nikakvi dokazi koji bi nagovestili da je Džo Bajden, kao potpredsednik, doneo bilo kakve odluke da pomogne poslovima svog sina.

Kineska energetska kompanija

Vašington post je u utorak objavio istragu o poslovanjima Hantera Bajdena u Kini. Izveštaj je bio zasnovan na podacima sa laptop računara koji je Bajden navodno ostavio u servisu za popravku kompjutera, i koji je kasnije predat FBI-ju.

Trampovi saveznici pokušali su da navedu novinare da istraže sadržaj laptopa za vreme izborne kampanje 2020, ali su mnogi mediji odustali zbog okolnosti pod kojima su dobijeni podaci iz kompjutera. Vlasnik servisa za popravku je kopirao hard drajv kompjutera pre nego što je uređaj predao FBI-ju. Kopirani hard drajv je nekako završio kod Rudija Đulijanija, Trampovog ličnog advokata, koji je aktivno radio na tome da ukrajinski zvaničnici objave da vode istragu protiv Bajdenovih.

Post je objavio da je uspeo da nezavisno potvrdi tačnost nekih od podataka sa kompjutera Hantera Bajdena. Između ostalog, u Postovom članku otkriva se da je tokom 14 meseci, počevši od 2017, kompanija Hantera Bajdena primila 4,8 milijardi dolara uplata od kineskog energetskog konglomerata nazvanog "CEFC Čajna Enerdži". Nijedan od energetskih projekata o kojima je Bajden razgovarao sa firmom nikada se nije konkretizovao, preneo je Post, a američke vlasti su uhapsile jednog od direktora CEFC-a zbog mita.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG