Linkovi

Tramp: Antisemitske pretnje moraju da prestanu


Predsednik Tramp tokom govora posle obilaska Nacionalnog muzeja afroameričke istorije i kulture na Nacionalnom molu u Vašingtonu

Američki predsednik Donald Tramp osudio je nedavni rast antisemitskih incidenata i pretnji širom zemlje, ističući da „to mora da prestane“.

Predsednik Tramp u utorak je posetio novi Nacionalni muzej afroameričke istorije i kulture na Nacionalnom molu u Vašingtonu. On je obišao muzej u pratnji svog kandidata za sekretara za stanovanje i urbani razvoj Bena Karsona, koji ima sopstveni eksponat u muzeju.

Tramp je novinarima rekao da ta poseta ukazuje na potrebu za budnošću protiv svih oblika predrasuda.

“Ova poseta je značajan podsetnik na to zbog čega moramo da se borimo protiv predrasuda, netolerancije i mržnje, u svim njihovim ružnim formama. Antisemitske pretnje upućene našoj jevrejskoj zajednici i njenim centrima su užasne, bolne i to je veoma tužno podsećanje da i dalje moramo da radimo na tome da iskorenimo mržnju, predrasude i zlo”.

Predsednikova osuda antisemitskih napada usledila je dan pošto je Antidefamacijska liga (ADL) prijavila da je najmanje 10 jevrejskih centara u više država primilo pretnje o postavljenim bombama, što je četvrti talas takvih pretnji od početka ove godine. Proteklih dana, grobovi više od 170 Jevreja su oskrnavljeni na jednom groblju u Univerzitetskom gradu, predgrađu Sent Luisa u Mizuriju.

Antidefamacijska liga u ponedeljak je ponovo pozvala Trampovu administraciju da reaguje na pojave koje neki vide kao nedavni porast antisemitizma u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG