Linkovi

Bela kuća o izraelsko-palestinskom rešenju: Dve države - možda, možda ne


Arhiva - Palestinsko selo (levo) i jevrejsko naselje (desno) na Zapadnoj obali, razdvojeni zidom (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Arhiva - Palestinsko selo (levo) i jevrejsko naselje (desno) na Zapadnoj obali, razdvojeni zidom (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Viši zvaničnik Bele kuće je rekao da mir između Izraela i Palestinaca ne mora da bude postignut kroz rešenje "dve države" i da je to nešto što bi dve strane trebalo da odluče.

Taj zvaničnik je rekao da Sjedinjene Države neće "diktirati kakvi će uslovi mira biti".

"Rešenje dve države, koje ne donosi mir, nije rešene koje iko želi da postigne", rekao je zvaničnik. "Mir je cilj, bilo da dolazi u formi rešenja dve države ukoliko je to ono što strane žele, ili nešto drugo ukoliko strane tako žele. Mi ćemo im pomoći".

Zvaničnik SAD razgovarao je sa novinarima u veče pred posetu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u sredu u Vašingtonu.

Video: Da li će Tramp-Natanjahu susret pomeriti unapred izraelsko-palestinsko rešenje o dve države?

Would Trump-Netanyahu Meeting Move Forward an Israeli-Palestinian Two-State Solution?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Zvanična pozicija SAD dugo je bila da Izrael i Palestinci treba da pregovaraju o sporazumu kako bi se podelili u dve odvojene države, što bi verovatno ostavilo Palestincima kontrolu nad Gazom, svim delovima Zapadne obale i nad njihovim predviđenim glavnim gradom u Istočnom Jerusalimu.

Palestinska pozicija

Viši palestinski zvaničnik Saeb Erekat odbacio je bilo kakvu sugestiju da bi rešenje dve države moglo da bude odbačeno, rekavši da odbacivanje tog rešenja znači očuvanje status kvo "aparthejda".

"Prava alternativa državi Palestini koja živi tik uz državu Izrael u miru i bezbednosti po granicama iz 1967. je jedna demokratska, sekularna država u kojoj Jevreji, muslimani i hrišćani može živeti ravnopravno, uz ravnopravni glas", rekao je Erekat.

Poslednji izraelsko-palestinski mirovni razgovori održani su pre gotovo tri godine, bez sporazuma.

Viši zvaničnik Bele kuće rekao je da se predsednik SAD Donald Tramp "nada da će dovesti obe strane zajedno da raspravljaju o miru", ali da proces neće biti visoko na listi prioriteta nove administracije.

Zvaničnik takođe kaže da će Netanjahuova poseta utrti put novim odnosima između Izraela i Sjedinjenih Država.

Bivši državni sekretar Džon Keri učinio je mirovne napore jednim od svojih klljučnih zadataka dok je služio drugi mandat u administraciji predsednika Baraka Obame, ali na kraju su veze SAD-Izrael bile zategnute.

Arhiva - Izraelski premijer Benjamin Natanjaju sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem na brifingu za medije pre sastanka u kabinetu premijera u Jerusalimu, 23. novebra 2015.
Arhiva - Izraelski premijer Benjamin Natanjaju sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem na brifingu za medije pre sastanka u kabinetu premijera u Jerusalimu, 23. novebra 2015.

Razgovori da uključe Iran

Očekuje se da će se razgovori u sredu fokusirati na Iran, koji je od 2015. godine pod dogovorom sa grupom od šest svetskih sila da limitira svoj nuklearni program, kako bi se sprečila proizvodnja nuklearnog oružja u zamenu za popuštanje sankcija. Taj sporazum je nepopularan i kod Netanjahua, i kod Trampa, koji tvrde da on previše protežira Iran.

Zvaničnik Bele kuće takođe je rekao da Trampova podrška premeštanju ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim tek treba da bude odlučena, dok Izraelsko građenje naselja na zemlji Palestinaca vidi kao deo buduće države. Izgradnja naselja osuđena je na međunarodnom nivou.

XS
SM
MD
LG