Linkovi

Tramp: Švedska imigraciona politika - promašaj


Stari grad - Gamla Stan u Stokholmu.

Američki predsednik Donald Tramp ističe da „mediji koji prenose lažne vesti“ brane švedsku imigracionu politiku, navodeći da je masovna imigracija u skandinavsku zemlju bila „promašaj“.

Taj komentar produžio je na još jedan dan omanji spor koji je Tramp izazvao sa saveznicima Vašingtona u Stokholmu, kada je na svom mitingu na Floridi u subotu pogrešno nagovestio da se u Švedskoj dan ranije odigrao teroristički napad. Tramp je pomenuo ranije terorističke napade u Evropi koji se dovode u vezu sa otvorenim granicama za imigrante, navodeći: „Vidite šta se događa u Nemačkoj. Pogledajte šta se sinoć dogodilo u Švedskoj. Švedskoj! Ko bi to očekivao. Primili su veliki broj ljudi i sada imaju probleme kakve nikako nisu očekivali.“

Nakon što su brojni Šveđani zbijali šale na društvenim medijima na račun njegovog komentara, Tramp je rekao da se njegova izjava odnosila na prorgram TV mreže Foks Njuz o migrantima i Švedskoj koji je gledao u petak, a ne na teroristički napad.

Novinarka Ejmi Horovic je u toj emisiji navela da visoki švedski zvaničnici namerno zataškavaju porast kriminala, posebno oružanog nasilja i silovanja koje su počinili neki od više od 300.000 migranata koje je Švedska primila iz ratom razorenih zemalja od 2013. Zvanične vladine statistike pokazuju da je stopa kriminala u toj zemlji opala od 2005.

Pošto je saznala za Trampov komentar na mitingu, švedska ministarka spoljnih poslova Margot Valtstrom izjavila je da demokratija i diplomatija „traže od nas da poštujemo nauku, činjenice i medije.“ Njen prethodnik, Karl Bilt je tvitovao: „Švedska? Teroristički napad? Šta li je on pušio? Obilje pitanja“. Drugi Šveđani su se šalili da se Trampov prvobitni komentar sigurno odnosio na veliku krađu ćufti, jednu lavinu ili policijsku poteru za pijanim vozačem.

XS
SM
MD
LG