Linkovi

Kongresmeni o slobodi medija i Trampovim tvitovima


U Vašingtonu, sjedištu brojnih novinara i organizacija koje se bore za slobodu izražavanja, i dalje se oštro reaguje na sve žešće napade predsjednika Donalda Trampa na medije. U debatu su se uključili i članovi Kongresa.

Dan nakon što je najveće medijske organizacije označio “neprijateljima američkog naroda”, predsjednik Donald Tramp je na skupu na Floridi nastavio sa žestokim napadima na medije.

“Postali su veliki dio problema, dio korumpiranog sistema. Kada mediji lažu ljude, nikada im neću dopustiti da prođu nekažnjeno, uradiću sve što mogu da se to ne dogodi. Oni imaju svoju agendu, koja nije vaša”.

“Tako nešto govore sitni diktatori, kada žele da kontrolišu sve informacije”, ocenjuje Adam Šif, demokratski kongresmen.

Zakonodavci iz obje stranke redovno se žale na medijske izvještaje, ali istovremeno brane slobodu medija i kritikuju Trampove poruke.

“Od svih stvari koje je rekao od kako je preuzeo položaj predsjednika ili od izbora, ovo je za mene bilo najporažavajuće i najalarmantnije – da u suštini smatra da je prvi ustavni amanadman, koji medijske organizacije predstavljaju, neprijatelj naroda. Čak ni Nikson nije išao tako daleko”, ističe Šif.

Jedan republikanski senator se uključio u debatu, tvitovima o ustavnim amandmanima kojima se garantuju sloboda govora i medija. Drugi su pak pokušali da umanje značaj kontroverze.

“Predsjednik Tramp izražava svoje mišljenje, prilično snažno na svoj upečatljiv način. Međutim, ne vidim dokaze da bilo ko predlaže zakone da se ograniči sloboda medija”, navodi Rend Pol, republikanski senator.

"Nisam veliki ljubitelj Trampovih dnevnih tvitova. Ali jesam onoga što je do sada preduzeo”, kaže Mič Mekonel, republikanski senator.

Pojedini najbliži saradnici američkog predsjednika distancirali su se od njegovih izjava.

“Povremeno sam bio u sporu sa medijima, ali su oni dio ovog društva i ja nemam nikakvih problema s njima”, ističe Džejms Matis, američki sekretar za odbranu.

Dok se širom zemlje organizuju sporadični protesti protiv Trampa, najvatrenije pristalice novog predsjednika podržavaju njegovu poruku.

"Potpuno je u pravu, zato što većina medija izvrće stvari u svoju korist. Nadali su se da će Hilari Klinton da pobijedi što se nije dogodilo”, smatra Hamilton Kampos, Trampov pristalica.

Tramp je svojim izjavama istovremeno uspio i da pomogne grupama koje se protive potezima njegove administracije. Američke organizacije koje se bore za građanska prava saopštile su da su zabilježile nagli porast u donacijama od Trampove inauguracije prošlog mjeseca.

XS
SM
MD
LG