Linkovi

Trampova administracija "optimistična" da predsednik tokom dana izlazi iz bolnice


Donald Tramp ispred bolnice u kojoj se leči od Kovida 19, 4. oktobar 2020 (Foto: Rojters)

Šef osoblja Bele kuće Mark Medouz saopštio je da se predsednik Donald Tramp sastaje sa timom lekara koji ga leče od Kovida 19 da bi procenili njegov napredak, i da je njegova administracija "optimistična" da bi, tokom dana, mogao da bude otpušten iz bolnice.

“Razgovarao sam sa predsednikom jutros. Stanje nastavlja da mu se popravlja i spreman je da se vrati normalnom radu", izjavio je Medouz za Foks Njuz. "Optimisti smo da će moći da se vrati u Belu kuću kasnije tokom dana."

U međuvremenu, portparolka Bele kuće Kejli Mekeni saopštila je da je i sama testirana pozitivna na Kovid-19. Navela je da nema simptome i da je u karantinu.

Predsednik Tramp objavio je na tviteru u nedelju popodne da je "dobio sjajne izveštaje od svojih lekara", a zatim obećao i "malo iznenađenje" pristalicama koje su ispred bolnice u kojoj se leči od Kovida 19.

Predsednik je onda napustio Volter Rid vojni medicinski centar na kratko u blindiranom džipu sa agentima Tajne policije i prošao kolima da bi pozdravio pristalice koje su mahale zastavama i pozdravljale ga ispred bolnice.

"Predsednik Tramp je kratko izašao u vožnju u predsedničkoj koloni vozila da bi pozdravio pristalice i zatim se vratio u Predsednički apartman u Volter Ridu", naveo je portpartol Bele kuće Džad Dir u izjavi.

Ranije u nedelju lekari su se obratili novinarima i naveli da je nivo kiseonika u krvi predsednika Donalda Trampa opao iznenada u subotu. "Njegovo stanje nastavlja da se poboljšava", rekao je lekar Bele kuće u nedelju i dodao da bi Tramp možda mogao da bude pušten iz bolnice već u ponedeljak.

Komandant u Mornarici SAD, doktor Šon Konli pokušao je da pojasni kontradiktorne izjave i konfuziju oko stanja predsednika Trampa, ispred Volter Rid nacionalnog vojnog medicinskog centra.

Konli je rekao da je predsednik imao "visoku temperaturu" i nivo kiseonika u krvi ispod 94% u petak i u subotu. Sada je 98%, kažu u Trampovom lekarskom timu.

"Predsednik nastavlja da se oporavlja", naveo je Konli.

Tramp je sinoć na Tviteru objavio snimak iz bolničke sobe, gde je naveo da se oseća bolje i da se nada da će se uskoro vratiti.

Tramp se obratio preko društvenih mreža i u nedelju ujutru, uz reči: "Hvala vam", podelio je snimak svojih pristalica kako mašu zastavama ispred zdravstvenog centra Volter Rid u kome se on nalazi. Većina okupljenih nije nosila maske.

Konlijev tim bio je transparentniji u nedelju nego prethodnog dana kada su pred novinarima koji prate rad Bele kuće, otvorili isto pitanja, na koliko su odgovarali.

Kada je upitan zašto nije jasno odgovorio na pitanje da li je Tramp tražio dodatni kiseonik u Beloj kući u petak, što je predsednik i radio sat vremena, odgovorio je da je pokušavao da "napravi sliku o optimističnom stavu tima".

Konli, osteopata je objasnio da nije želeo "da daje informacije koje bi mogle da utiču da tok bolesti ode u drugom pravcu, i na taj način je ispalo kao da nešto krijemo, što ne mora da bude tačno".

Lekarski tim je održao brifing od 10 minuta na stepenicama medicinskog centra i objasnio da predsednik sada uzima steroide, deksametazon (koji se ne ne koristi u lakšim ili umerenim slučajevima koronavirusa), uz petodnevni tretman remdesivirom, lekom protiv virusa.

Doktor Šon Duli, pulmolog i vojni pukovnik, rekao je novinarima da su predsednikove vitalne funkcije bile stabilne u nedelju ujutru, i da je pacijent hodao i da se nije žalio na nedostatak vazduha ili bilo koje druge respiratorne simptome".

"Ako nastavi da deluje i oseća se dobro kao danas, nadamo se da možemo da planiramo da ga pustimo iz bolnice već sutra u Belu kuću, gde može da nastavi lečenje", rekao je doktor Brajan Garibaldi, civilni specijalista u plućnoj i intenzivnoj nezi u Odeljenju za medicinu Univerziteta Džons Hopkins.

Neka ključna pitanja i dalje su ostala bez odgovora, kao što je da li predsednik ima neko oštećenje pluća, a doktori u odgovorima na pitanja u nedelju nisu išli dalje od toga da su "očekivani nalazi" kod pacijenta, koji ima 74 godine, višak kila i nepušač je.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen izjavio je u nedelju za Si-Bi-Es (CBS) da nije bilo pomena da se privremeno prenese vlast na potpredsednika Majka Pensa.

"Imamo stabilnu vladu. Imamo planove za sve", rekao je O'Brajen u emisiji "Face The Nation".

Tramp je privremeno obustavio aktivnosti u kampanji u kojima je najavljeno njegovo prisustvo, Pens će se pojavljivati u kampanji sledeće nedelje, kao o i u debati u sredu protiv potpredsedničke kandidatkinje demokrata, senatorke Kamale Haris iz Kalifornije.

Od ove nedelje do izbora ima tačno 30 dana.

Trampov oponent Džo Bajden je tokom govora u kampanji u Mičigenu, izjavio da "se moli za zdravlje predsednika i prve dame"

Bajden je dodao da je predsednikov pozitivan test "podsetnik svima da treba da shvatimo virus ozbiljno".

Tramp i Bajden bili su udaljeni 4 metra jedan od drugog u debati u utorak uveče u Klivlendu, u Ohaju. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju najmanje 2 metra udaljenosti.

Bajdenova kampanja saopštila je da je njegov test na koronavirus u petak bio negativan.

Od koronavirusa je preminulo skoro 210 000 ljudi u SAD, a zaraženo je oko 7, 4 miliona širom zemlje, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG