Linkovi

Đoković bez izgubljenog servisa osvojio Šangaj


Novak Đoković i Borna Ćorić sa trofejima posle finala u Šangaju (Foto: AP/Andy Wong)
Novak Đoković i Borna Ćorić sa trofejima posle finala u Šangaju (Foto: AP/Andy Wong)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković osvojio je 32. turnir serije Masters 1000 u karijeri, rekordni četvrti u Šangaju, pobedom u finalu nad Hrvatom Bornom Ćorićem - 6:3 i 6:4 posle sat i 36 minuta igre.

Kao i u prethodna četiri meča u Šangaju, Đoković nije izgubio svoj servis ni u finalu, tako da je turnir završio bez izgubljenog seta, i bez izgubljenog servisa, spasavši sve četiri brejk lopte s kojima se suočio.

Ćorić je, kao i u polufinalu protiv Rodžera Federera, igrao veoma dobro, i pokazao da mu predstoji sjajna karijera. Borbeni duh potvrdio je u devetom gemu drugog seta, koji je osvojio iako je bio suočen sa tri meč lopte na svoj servis.

Međutim, Đoković je u sledećem gemu okončao meč i od sutra će ponovo biti drugi na svetskoj rang-listi, ispred Federera i svega 35 poena iza Rafaela Nadala u trci za prvo mesto na kraju sezone.

U slučaju da mu uspe da sezonu okonča kao prvi reket sveta peti put u karijeri, bio bi to istorijski podvig, jer nijedan teniser ikada nije uspeo da godinu u kojoj je bio plasiran ispod 20. mesta na svetu (22. u maju), završi kao najbolji na planeti. Najveći skok u istoriji napravio je Andre Agasi, koji je u maju 1999. bio 14. na svetu, a na kraju godine bio prvi.

Ćorić će od sutra biti 13. teniser sveta, što mu je najbolji plasman u karijeri.

Za titulu u Šangaju, Đoković je nagrađen sa 1.000 poena i čekom na 1.360.560 dolara.

XS
SM
MD
LG