Linkovi

Tipsarević: Zašto ne bismo više puta osvojili Dejvis kup


Janko Tipsarević u četvrtfinalu Rodžers kupa u Montrealu protiv Čeha Tomaša Berdiha
Janko Tipsarević u četvrtfinalu Rodžers kupa u Montrealu protiv Čeha Tomaša Berdiha

Srpski teniser Janko Tipsarević od ponedeljka će se po prvi put u karijeri naći među 20 najboljih igrača na svetskoj rang-listi. Prošle nedelje, 27-godišnji Beograđanin igrao je na turniru serije 500 u Vašingtonu, i tom prilikom za Glas Amerike prokomentarisao uspon srpskog tenisa ostvaren poslednjih godina.

Kada je prvi put došao u Vašington, na „Leg Mejson Tenis Klasik“, Janko Tipsarević je tek napunio 22 godine. Nekoliko godina unazad bio je praktično jedina nada srpskog tenisa, bivši najbolji junior sveta, ali i dalje tek oko 100. mesta na ATP rang-listi. Tada 19-godišnji Novak Đoković tek je počeo da se probija u sam svetski vrh, baš kao i Nenad Zimonjić u konkurenciji parova. Pet godina kasnije, Srbija ima najboljeg igrača sveta, još dvojicu u Top 20 i brani titulu u Dejvis kupu.

„Svi napredujemo zajedničkim snagama, guramo jedan drugoga da budemo sve bolji i bolji, i taj timski duh, koji imamo u našem Dejvis kup timu je nešto što jednim delom sigurno meni pomaže da budem sve bolji“.

Plod toga je i do sada najbolja godina u karijeri.

„Pa za sada da, igram konstantno i što je najbitnije - nema povreda. Imao sam mali peh proletos, gde sam propustio dva turnira Masters serije, ali generalno jedan od mojih najvećih problema su bile povrede koje su se dešavale, jednostavno nisam mogao da spojim da odigram celu sezonu do kraja bez povrede. Ove sezone povrede su me zaobišle, ali nije samo zbog toga, igram bolje, osećam se bolje i cilj mi je do kraja godine da ako mogu završim u Top 20“.

Drugi cilj je svakako da se odbrani titula u Dejvis kupu, osvojena prošle godine. Tipsarević kaže da Srbija ima reprezentaciju za svaki respekt.

„Generalno, ne vidim zašto … neću da zvučim arogantno, ali ne vidim zašto ova generacija igrača ne bi osvajala Dejvis kup više puta. Mislim, ako Španija može, ne vidim zašto mi to ne bi mogli. Imamo Novaka, koji je jedan od najboljih igrača na svetu i trenutno najjača prva tabla ikada, i Viktora i mene koji možemo da igramo dosta dobro na drugoj tabli i da se uklopimo sa Zikijem u dublu, u kojoj god kombinaciji, tako da ja ne vidim zašto ova reprezentacija, barem dok – što se kaže, ne okačimo reket o klin, nema razloga zašto ne bismo osvojili Dejvis kup nekoliko puta“.

Tipsarević veruje i da srpski tenis nema razloga da brine za budućnost. On smatra da će talenti nastaviti da se pojavljuju – pogotovo zbog popularnosti koju tenis danas uživa u Srbiji.

„Ja mislim da hoće. Mislim da se neće to videti odmah, jer klinci koji sada igraju počeće da se pojavljuju na sceni tek za nekoliko godina, što ja mislim da je jako dobro. Da ne pametujem previše, sport je divna stvar, a tenis je jedan sjajan sport i voleo bih da verujem da smo mi, na čelu sa Novakom, jednim delom zaslužni za to“, zaključuje Janko Tipsarević.

VIDEO:

XS
SM
MD
LG