Linkovi

Milojević spreman za seniorsku konkurenciju


Nikola Milojević pored slike svog mentora Janka Tipsarevića
Nikola Milojević pored slike svog mentora Janka Tipsarevića

Jedan od najtalentovanijih junira sveta govori za Glas Amerike o predstojećem prelasku iz juniorske u seniorsku konkurenciju.

Poslednji gren slem turnir ove sezone je u punom jeku. U Njujorku nažalost neće biti jednog od najtalentovanijih juniora sveta Nikole Milojevića, kome je to trebalo da bude poslednji nastup u toj kategoriji. Mladi Beograđanin se za Ju Es Open pripremao u predgrađu Vašingtona – Koledž Parku, gde je igrao i na turniru prve kategorije, ali se potom razboleo i otkazao učešće u Njujorku.


Nikola Milojević je tek treći teniser iz Srbije koji je u juniorskoj konkurenciji držao prvo mesto na svetskoj rang-listi, prvi posle Janka Tipsarevića i Jelene Janković – pre više od 12 godina.

„To je zaista veliki uspeh kada u konkurenciji, gde svako može da igra, budete prvi… to je lep uspeh i podstrek da radite više i da budete što bolji, i da kažem da sam dostigao taj neki juniorski maksimum, osim što želim da osvojim gren slem“.

U ovom trenutku, Srbija ima dvojicu juniora među najboljih pet na svetu, pošto je - uz Nikolu - u samom vrhu i Laslo Đere. Njih dvojica svakako imaju bolju podršku teniske organizacije nego što je bio slučaj sa njihovim prethodnicima, danas vrlo uspešnim profesionalcima, ali glavni oslonac mladih tenisera iz Srbije i dalje su roditelji i porodica.

„Išli smo sigurno težim putem u odnosu na naše vršnjake iz drugih zemalja, ali možda nam je to na neki način pomoglo da budemo čvršći mentalno… Pogledajte sve naše igrače koliko su Janko, Viktor, Novak, Zimonjić, i u ženskoj konkurenciji Ana, Jelena i Bojana, koji su to borci na terenu i to je možda baš zbog toga što nam je svima bilo teže da postanemo to što jesmo, ništa nam nije dato, već smo sve zaslužili, mislim da je to za nas možda bilo bolja stvar, da budemo psihološki bolji igrači“.

Za razliku od nekih svojih vršnjaka, Milojević je odlučio da ne igra paralelno u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, tako da ga profesionalni debi očekuje tek kasnije ove godine, po svemu sudeći na fjučersima u Grčkoj.

„Dosta sam razgovarao sa Jankom, koji je moj mentor i sa seniorima, koji imaju puno iskustva, nisam želeo da sam donosim neke odluke, dobio sam mnogo saveta da ne treba uporedo da igram u obe konkurencije, jer se to na kraju odrazi tako da ni u jednoj niste stoprocentni, zato što su suviše velike razlike i baš zbog toga sam se koncentrisao da tek posle Ju Es Opena, bio je plan da pre US Opena odigram fjučerse, ali se to zbog povreda i raznih stvari nije dogodilo… tako da sam želeo da kad već napravim tranziciju, da se maksimalno fokusiram na seniorsku konkurenciju“.

Šta očekuje da će biti najveći izazov u seniorskoj konkurenciji?

„Možda najveća razlika kod seniora u odnosu na juniore je ta fizička snaga, surova snaga, koja nažalost u tenisu danas predstavlja veliki faktor. Nailaziš na igrače, koji da kažeš nisu tehnički potkovani, ali fizički su jaki, dobro serviraju i teško je igrati protiv njih. I to je možda po meni najteže za jednog juniora, jer generalno se smatra da su pravi uspešni juniori, pravi potkovani igrači, tu je teško naći nekoga ko ima, da tako kažem „rupe“, svi su vrlo školovani teniseri, a kad se pređe u seniorsku kategoriju nije baš tako, pogotovo na tim fjučersima, gde ima jakih igrača, koji igraju drugačiji stil, serviraju jako, to mislim da to predstavlja najveću poteškoću za nekog ko ima 17 ili 18 godina u tom prelasku“.

Nikolin trener, Aleksandar Slović, koji je vrlo uspešno igrao tenis na univerzitetu države Vašington u Sijetlu, a osvojio je i zlatnu medalju na Univerzijadi u Beogradu, pre četiri godine, kaže da je Nikola spreman za prelazak u „viši rang“.

„Trenutno ga očekuje samo još da se pustimo u te vode, da krenemo sa fjučersima i čelendžerima, ostaje nam za njega da se malo fizički nadogradi, jer što se tiče tenisa, on je egal, teniski, tehnički, čak i sa najboljim profesionalcima, seniorima“.
XS
SM
MD
LG