Linkovi

Studija u Australiji o kontroli otpadnih voda iz aviona na prisustvo Kovida 19


Arhiva: Panorama Sidneja, Australija.

Australijska nacionalna naučna agencija razvila je sistem nadzora za analizu uzoraka otpadnih voda radi otkrivanja Kovida 19 na dugim letovima.

Istraživači u Australiji kažu da je testiranje otpadnih voda još jedna linija odbrane od Kovida 19. Zemlja je zatvorila svoje granice za većinu stranih državljana u martu 2020. i ograničila ulazak i odlazak australijskim građanima kako bi suzbila širenje virusa.

Međutim, ograničenja će početi da se ublažavaju u novembru. Kako se globalna putovanja vraćaju, vladina naučna agencija, Organizacija za naučna i industrijska istraživanja Komonvelta (CSIRO) veruje da testiranje otpadnih voda na dolaznim letovima može biti efikasan način za pregled putnika na Kovid 19.

Direktor za zemlju i vodu u CSIRO, dr Pol Bertš, kaže da test ne oduzima mnogo vremena.

"Uzorke možemo da obradimo za samo četiri sata. Ali jedna od stvari na kojima radimo su mnogo brže metode kako bismo uzorke mogli da obrajuđemo još brže od toga i kako bi analize mogle da se urade dok putnici prolaze carinu i preuzimaju svoj prtljag i tako dalje", rekao je Bertš.

Studija je analizirala uzorke otpadnih voda iz toaleta na 37 vladinih letova repatrijacije iz država koje su kategorisane kao žarišta Kovida 19, uključujući Indiju, Francusku, Britaniju, Južnu Afriku, Kanadu i Nemačku, a koji su sleteli na međunarodni aerodrom Darvin između decembra 2020. i marta ove godine.

Istraživanje je otkrilo da je analiza sa 65 odsto letova pokazalo "pozitivan signal za virus koji izaziva Kovida 19" uprkos tome što su svi putnici, osim dece mlađe od pet godina, testirani negativno na virus 48 sati pre ukrcavanja.

Dr Bertš veruje da bi sistem mogao biti vredan.

"SZO (Svetska zdravstvena organizacija) nastavlja da nam sugeriše da moramo biti spremni na varijante koje će možda biti još izazovnije od varijante delta. Zapravo možemo otkriti i varijante u otpadnim vodama, pa bi nam to takođe dalo signal kada određena varijanta ako se pojavi negde u svetu zaista ulazi u Australiju", rekao je Bertš.

Delta varijanta je prvi put identifikovana u Indiji i jedna je od nekoliko zabrinjavajućih varijanti, kažu zdravstveni stručnjaci. SZO koristi termine kao što su "zabrinjavajuće varijante" ili "interesantne varijante" kako bi upozorila na sojeve koji mogu lako da se šire.

Australijski zdravstveni stručnjaci nadaju se da će uspeti da otkriju virus pomoću studije objavljene u naučnom časopisu Envajermental internešenal. Studija je izvešena u saradnji CSIRO, australijskog nacionalnog avioprevoznika Kvantas i Univerziteta u Kvinslandu.

XS
SM
MD
LG