Linkovi

Šta sledi nakon "sajber samita" Bajden-Putin


Predsednik SAD Džo Bajden tokom sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u Ženevi, Švajcarska, 16. juna 2021.
Predsednik SAD Džo Bajden tokom sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u Ženevi, Švajcarska, 16. juna 2021.

Stručnjaci za sajber bezbednost analizirali su transkripte sa konferencija za novinare u sredu u Ženevi kako bi utvrdili da li će samit SAD-Rusija doneti stvarni napredak u zaustavljanju talasa visokih napada upotrebom rensomvara (vrsta virusa kojim hakeri preotimaju kontrolu nad sistemima i datotekama i prisiljavaju vlasnika da plaća otkupninu kako bi mogao da nastavi poslovanje). Za većinu je odgovor: Prerano je za reći.

Uoči sastanka između predsednika SAD Džoa Bajdena i ruskog predsednika Vladimira Putina, sajber napadi koji za cilj imaju otkupninu, a koji su dolazili iz Rusije, pojavili su se kao kritično pitanje nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država.

Zabrinutost zbog navodne uloge Rusije u tim napadima porasla je nakon što su kriminalci-otkupljivači za koje se veruje da imaju sedište u Rusiji provalili računarsku mrežu "Kolonijal pajplajn" - najvećeg sistema cevovoda za prečišćene naftne derivate u SAD - i giganta za preradu govedine JBS.

Bajden je obećao da će se suprotstaviti Putinu zbog rensomvara. Ali iako sa samita nije proizašao napredak u vezi sa sajber bezbednošću, dvojica lidera složila su se da započnu konsultacije oko tog pitanja.

Sajber konsultacije

Stručnjaci iz dve zemlje imaće zadatak da rade na "konkretnom razumevanju onoga što je zabranjeno" i da prate sajber napade koji potiču iz bilo koje zemlje, rekao je Bajden.

Šta će to podrazumevati, ostaje da se vidi, ali stručnjaci za sajber bezbednost kažu da će razgovore verovatno voditi radne grupe sastavljene od zvaničnika nižeg nivoa iz Bajdenove administracije i njihovih ruskih kolega.

Šesnaest izuzetaka

Bajden je rekao da je Putinu predao spisak od 16 sektora kao što su energetika i vodosnabdevanje za koje SAD insistiraju da su izvan sfere podložne napadima. Oni su određeni kao kritični infrastrukturni sektori prema predsedničkoj direktivi iz 2013.

"Govorio sam o predlogu da određena kritična infrastruktura ne sme biti podložna napadima, tačka - sajber ili bilo kojim drugim sredstvima", rekao je Bajden novinarima.

Pored sistema za snabdevanje energijom i vodom, lista uključuje informacionu tehnologiju, zdravstvenu zaštitu i javno zdravlje, kao i hranu i poljoprivredu - što je sve bilo meta sajber napada u poslednjih nekoliko godina.

Nema razmene ciber kriminala

Uoči samita, Putin je predložio razmenu traženih hakera sa SAD. Bajden je u početku odgovorio rekavši da je "otvoren" za tu ideju, ali je Bela kuća kasnije pojasnila da je predsednik samo predložio da sajber kriminalci treba da odgovaraju u obe zemlje.

Bajden i Putin nisu rekli da li su razgovarali o ideji razmene počinilaca zločina i ostalo je nejasno kako će dve strane sarađivati u vezi sa napadima napada na sajber bezbednost koji dolaze iz bilo koje od dve zemlje, ali ne uključuju direktno vlade.

Govoreći na odvojenoj konferenciji za štampu nakon sastanka sa Bajdenom, Putin je tvrdio da je Rusija pružila "iscrpne" odgovore na američke zahteve za informacijama o 10 odvojenih napada na sajber bezbednost, ali nije "dobila ni jedan odgovor" na svojih 45 upita upućenih SAD.

Džon Dimers, odlazeći šef Odseka za nacionalnu bezbednost Sekretarijata za pravosuđe, rekao je da, iako su SAD u prošlosti tražile od Rusije informacije o sajber kriminalcima, potpuno su odustale od traženja saradnje.

"Mislim da smo danas stigli do faze kada ima vrlo malo smisla za to", rekao je Dimers na događaju u utorak koji sponzoriše medijska kompanija iz javnog sektora, SajberSkup.

Bajden je rekao da će se o Rusiji suditi prema njenim postupcima.

"Naravno, princip je jedno", rekao je predsednik. "To mora biti potkrepljeno praksom. Odgovorne zemlje moraju da preduzmu mere protiv kriminalaca koji na njihovoj teritoriji sprovode aktivnosti upotrebom rensomvara".

Američka sajber ofanziva

Bajden je rekao da je, iako tokom sastanka koji je trajao oko tri sata nije uputio pretnje, jasno stavio do znanja da će biti posledica ruskih akcija, rekavši Putinu: "Ako vi učinite to, mi ćemo učiniti ovo".

Poslednjih godina SAD su znatno ojačale svoje ofanzivne sajber mogućnosti. Sajber komanda Sjedinjenih Država ima zadatak da sprovodi operacije u sajber prostoru protiv zlonamernih inostranih aktera. Kao deo ofanzivne sajber operacije, Sajber komanda može da blokira pristup mete internetu, da uništiti njene baze podataka ili srušiti čitavu računarsku mrežu grupe.

"Ukazao sam mu da imamo značajne sajber sposobnosti i on to zna", rekao je Bajden o Putinu. "Ne zna tačno šta je to, ali je značajno".

U 2018. godini, američka sajber operacija blokirala je pristup Internetu Agenciji za istraživanje, ruskoj farme trolova.

Prošle godine, Sajber komanda, zajedno sa Agencijom za nacionalnu bezbednost, izvela je sajber operaciju protiv hakera koji rade zairanski Korpus revolucionarne garde, nakon što su američkim glasačima poslali preteće mejlove kako bi podrili poverenje u predsedničke izbore u novembru.

XS
SM
MD
LG