Linkovi

Krim i zvanično deo Rusije


Ruski predsednik Vladimir Putin potpisuje sporazum o ratifikaciji sporazuma kojim Krim postaje deo Rusije na ceremoniji u Kremlju 21. marta 2014.
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisuje sporazum o ratifikaciji sporazuma kojim Krim postaje deo Rusije na ceremoniji u Kremlju 21. marta 2014.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dokument kojim se Krim pripaja Rusiji, ocenivši da je reč o izuzetnom događaju.

Krim je i zvanično postao deo Ruske Federacije, pošto je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dokument, kojim se Krimsko poluostrvo pripaja Rusiji. Za to vreme, evropski lideri su sa Ukrajinom potpisali politički deo Sporazuma o pridruživanju, a EU proširila spisak ruskih zvaničnika na koje se odnose evropske sankcije.

Predsednik Putin potpisao je zakon o pripajanju Krima Rusiji na ceremoniji u Kremlju, u prisustvu delegata ruskog Saveta federacije i Državne dume, pošto je gornji dom parlamenta jednoglasno izglasao pripajanje poluostrva Ruskoj Federaciji. Donji dom je juče ratifikovao sporazum, samo četiri dana pošto su stanovnici Krima na referendumu glasali za otcepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji.

U Briselu, lideri Evropske unije dodali su 12 novih imena na spisak ruskih i krimskih zvaničnika kojima je uvedena zabrana putovanja i zamrznuta imovina. Time je broj zvaničnika na “crnoj listi “ povećan na 33, a među novim imenima na listi su potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin i kontroverzni televizijski voditelj Dmitrij Kiseljov. SAD juče su takođe uvele nove sankcije Rusiji. Putin je na sastanku sa svojim Bezbednosnim savetom rekao da Rusija za sada neće uvoditi kontra-mere.

Što se tiče američkih sankcija, a drugo, uvođenja viza što predlaže ukrajinska strana, mislim da za sada treba da se uzdržamo od takvih koraka. Pre svega, ako uvedemo vizni režim sa Ukrajinom, milioni nedužnih Ukrajinaca će ispaštati”.

Krim i zvanično deo Rusije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00
Rusko ministarstvo spoljnih poslova danas je, međutim, saopštilo da će ruske vlasti oštro odgovoriti na novu rundu američkih sankcija, koje obuhvataju veći broj pojedinaca i Banku Rusije. Predsednik Putin je, inače, izrazio podršku toj banci najavljujući da će u njoj otvoriti lični račun. Uporedo sa pojačavanjem sankcija Rusiji, evropski lideri danas su u Briselu potpisali Sporazum o pridruživanju sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom.

"Ovaj sporazum o stabilizaciji je snažan signal da želimo da razvijamo tešnje veze sa Ukrajinom i da vidimo kako se ona približava nama”, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

EU je podelila Sporazum na dva dela, politički i ekonomski, kako bi pružila priliku prelaznoj vladi da odmah potpiše prvi deo. Ekonomski deo sporazuma biće potpisan posle predsedničkih izbora i formiranja nove vlade u maju.

U Kijevu, grupa pro-evropskih aktivista podigla je zastavu EU ispred zgrade predsedništva. Na Trgu nezavisnosti, gde se građani koji su učestvovali u protestima, i dalje okupljaju, čula su se različita mišljenja o tome da li je Krim bio cena plaćena za potpisivanje sporazuma sa EU.

“Ne mislim da smo potpisivanje Sporazuma o asocijaciji platili Krimom. Mislim da smo Krimom platili nezavisnost, koju je Ukrajina osvojila. Rusija se ne bori sa zemljama koje su njeni robovi, a kada je Ukrajina postala nezavisna zemlja, Rusija je ustala i započela agresivne akcije protiv nove, nezavisne vlade i nezavisnog naroda”.

“Mislim da je Ukrajina tu bila samo simbolična investicija, a sada će treća strana odlučiti šta će se desiti. Zapad i Rusija su podelili Ukrajinu, mi smo tu samo simbol. I da, možda smo platili Krimom da Ukrajina postane deo Evropske unije”.

U međuvremenu, generalni sekretar UN Ban Ki-Mun, danas se u Kijevu sastao sa vršiocem dužnosti ukrajinskog predsednika, Oleksandrom Turčinovom.

"Trenutna kriza može da se reši samo mirnim diplomatskim rešenjima zasnovanim na principu povelje UN-a što uključuje poštovanje suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta Ukrajine”.

Ban Ki-Mun je ujedno pozvao i Rusiju i Ukrajinu da se uzdržavaju od zapaljive retorike koja bi mogla da doprinese jačanju tenzija. Situaciju pomno prate i strani investori, dok se efekat američkih i evropskih sankcija već oseća na ulicama ruskih gradova. Viza i Masterkard prestali su da obavljaju transakcije za dve ruske banke obuhvaćene američkim sankcijama, a ruska berza ovog meseca pretrpela je pad veći od 10 procenata. Agencije za kreditnig rejting Fič, i Standard i Pur, smanjile su prognozu dugoročnog rejtinga Rusije na “negativni” nivo.
XS
SM
MD
LG