Linkovi

EU poziva Moskvu i Kijev na uzdržanost


U Briselu sa zabrinutošću prate zaoštravanje situacije oko Krima, uz poziv Kijevu i Moskvi da se uzdrže od akcija koje bi mogle da dovedu dalje eskalacije

Uz podsjećanje da EU u potpunosti stoji iza teritorijalne cjelovitosti Ukrajine i ne priznaje rusku aneksiju Krima, te bez konkretnih dokaza i potvrde o umiješanosti Kijeva u navodne pokušaje terorističkih napada na Krimu, Brisel danas poziva obje strane na uzdržavanje od koraka koji bi mogli još više da komplikuju odnose Ukrajine i Rusije.

"Poznate su nam tvrdnje ruskih vlasti o navodim incidentima na Krimu, kao i izjave ukrajinske strane koja odbija bilo kakvu umiješanost u to. Važno je reći da nije bilo konkretnih dokaza sa ruske strane, dokaza koji bi podržali njihove tvrdnje, kao što nema ni potvrde ruskih navoda od strane nezavisnih izvora dok posmatrači OEBS-a u Ukraiji nemaju pristup Krimu. Mi jasno pozivamo sve strane da se uzdrže od bilo kakvih akcija koje bi mogle da vode novim eskalacijama. Uz ovo, naš apel je da se traži mirno rješenje konflikta i na istoku Ukrajine gdje su se sve strane, uključujući i Rusiju, obavezale na puno angažovanje implementacije sporazuma iz Minska," izjavio je portparol Evropske komisije, Alegzandr Polak.

I u briselskom sjedištu NATO sa pažnjom i zabrinutošću prate razvoj situacije i, kako tvrde izvori vojnog saveza, u stalnom su kontaktu i konsultacijama sa državama članicama. Prije nepunih mjesec dana NATO i Rusija su se usaglasili o više transparentnosti kada je riječ o akcijama i pokretima trupa obje strane, kako bi se izbjegli incidenti i neželjene situacije. I tada su rusku stranu podsjetili da je aneksija Krima za NATO članice neprihvatljiva, kao i ruska vojna umiješanost na istoku Ukrajine.

Inače, tvrdi se da je zvanični Kijev tražio hitan sastanak sa evropskim liderima povodom zaoštravanja situacije u Ukrajini, što izvori bliski evropskim institucijama danas nisu mogli da potvrde.

XS
SM
MD
LG