Linkovi

Masovni protest u Kijevu protiv mirovnog plana za istočnu Ukrajinu


Protesti u Kijevu, 6. oktobar 2019
Protesti u Kijevu, 6. oktobar 2019

Hiljade građana protestovale su u nedelju u Kijevu protiv davanja šire autonomije separatističkim teritorijama u Ukrajini, što je deo plana da se okonča rat sa proruskim borcima.

Demonstranti su uzvikivali parole "Ne za predaju", dok su pojedini učesnici protesta nosili transparente sa porukama protiv predsednika Volodimira Zelenskog.

Prema procenama policije, na protestima je učestvovalo oko 10 hiljada ljudi. Zelenski se priprema za prvi samit sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, čiji cilj je da se ožive mirovni pregovori o okončanju petogodišnjeg sukoba u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinski i proruski pregovarači su ove nedelje dogovorili mapu puta koja predviđa davanje specijalnog statusa separatističkim teritorijama ako održe slobodne i fer izbore u okvirima ukrajinskog Ustava.

Pojedini u Ukrajini strahuju da će Putin naterati ukrajinskog predsednika, koji nema političko iskustvo, da donese štetne odluke da bi Moskva zadržala de fakto kontrolu nad separatističkim regionima na istoku zemlje.

Demonstranti koji su se okupili u ukrajinskoj prestonici smatraju da bi davanje šire autonomije samoproklamovanim Narodnim republikama Donjeck i Lugansk značilo i predaju ukrajinskih interesa.

"Protiv smo izdaje. Želimo kraj okupacije i brzopletih odluka", kaže jedan učesnik protesta za agenciju Frans pres.

Okvirni sporazum o mapi puta bio je ključni uslov Moskve za sastanak čiji domaćin će biti francuski predsednik Emanuel Makron, uz učešće i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Plan je nazvan "Štajnmajerova formula", po bivšem nemačkom šefu diplomatije Franku Valteru Štajnmajeru koji ga je predložio.

Međutim, protivnici tog plana smatraju da predlog ide u korist Rusiji, pa ga je bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko zvao "Putinova formula", zato što se njime navodno podržava ruska aneksija Krima i ruska de fakto kontrola nad istočnom Ukrajinom.

Zelenski je u obraćanju protekle nedelje rekao da poštuje pravo Ukrajinaca da protestuju, ali i pozvao građane da ne "nasedaju na provokacije". Obećao je i da neće izdati interese zemlje.

U sukobu u Ukrajini, koji je izbio posle aneksije Krima, poginulo je oko 13 hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG