Linkovi

Sudski dokument: Manafort dao podatke iz anketa ruskom operativcu


Bivši šef trampovog izbornog štaba Pol Manafort na crtežu iz sudnice, tokom svedočenja (Foto: Reuters/Bill Hennessy).
Bivši šef trampovog izbornog štaba Pol Manafort na crtežu iz sudnice, tokom svedočenja (Foto: Reuters/Bill Hennessy).

Pol Manafort, bivši šef izbornog štaba Donalda Trampa, tokom nekoliko meseci sredinom 2016. godine, dao je podatke iz predizbornih anketa koje je izborni štab posedovao, saradniku, koji je bio povezan sa ruskim obaveštajnim službama, navodi se u sudskom podnesku od utorka, 8. januara.

Novinari su uspeli da pročitaju podatke iz sudskog podneska, koje Manafortovi advokati nisu odgovorajuće zatamneli.

Tužioci u istrazi specijalnog istražitelja Roberta Malera navode da ih je Manafort lagao o tome, dok Manafort poriče optužbe u vezi sa svojim bivšim poslovnim partnerom Konstantinom Kilimnikom, državljaninom Ukrajine, koga tužioci optužuju da je imao veze sa ruskim obaveštajnim službama. Manafort je rekao da je jednostavno zaboravio detalje, navodeći kao opravdanje haotičnu atmosferu u kampanji.

U sudskom podnesku od utorka, prvi put se detaljno navodi zbog čega je Manafort optužen da je lagao.

Tužitelji, koji već 20 meseci istražuju veze Trampovog izbornog štaba sa Rusijom i da li je Tramp, kao predsednik, pokušao da nezakonito opstruira istragu, tvrdili su da je Manafort lagao o pet pitanja, uključujći i svoju vezu s Kilimnikom.

Kilimnik, kojeg je Maler optužio za opstrukciju pravde, jer je navodno uticao na svedoke u Manafortovom slučaju, poriče da je povezan sa ruskim obaveštajnim službama.

XS
SM
MD
LG