Linkovi

Tramp brani "hrabrog" Manaforta, kritikuje Koena


Bivši Trampov advokat Majkl Koen
Bivši Trampov advokat Majkl Koen

Američki predsednik Donald Tramp pokušao je u sredu da umanji značaj presuda izrečenih njegovom bivšem šefu izborne kampanje Polu Manafortu i bivšem dugogodišnjem advokatu Majklu Koenu.

Tramp je u nizu tvitova napao svoj Sekretarijat za pravosuđe zbog, kako je ocenio, lova na veštice, dok je hvalio Manaforta za kojeg je rekao da je odbio da se "slomi" i izmisli priče da bi "sklopio sporazum", kao što je to uradio Koen.

Koen se u utorak se izjasnio krivim za kršenje zakona o finansiranju izborne kampanje i priznao da je tokom predizborne kampanje 2016. godine, po Trampovom nalogu platio dvema ženama da ćute o navodnoj aferi sa Trampom.

U intervjuu televiziji Foks njuz, Tramp je rekao da za isplatu nije korišten novac kampanje, nego njegov lični i da nisu prekršeni nikakvi zakoni. Ustvrdio je i da je za sve saznao posle izbora.

Međutim, zbog Koenovog priznanja, kako ocenjuje agencija Asošijeted pres, Trampov predsednički mandat je u krizi, a pokreću se i pitanja o mogućim pravnim problemima za samog Trampa.

Koen se izjasnio o krivici u federalnom sudu u Njujorku, gotovo istovremeno kada je Manafort u Virdžiniji proglašen krivim za finansijska krivična dela. Manaforta čeka odvojeno suđenje u septembru u Vašingtonu, između ostalog, i po optužbi da je delovao kao strani agent. Mnogi pravni stručnjaci veruju da će Tramp na kraju pomilovati svog bivšeg saradnika.

Bivši šef Trampove izborne kampanje Pol Manafort
Bivši šef Trampove izborne kampanje Pol Manafort

Dve presude rezultat su rada specijalnog tužioca Roberta Malera, koji istražuje pokušaje Rusije da utiče na američke predsedničke izbore 2016. godine, kao i moguću saradnju Moskve sa Trampovom kampanjom. Tramp je Malerovu istragu više puta odbacio kao "lov na veštice".

Koenov advokat Leni Dejvis rekao je u u nizu intervjua na američkim televizijskim stanicama da Koen ima informacije za koje bi specijalni tužilac bio zainteresovan. Poručio je da će "Koen reći istinu o Donaldu Trampu", iako sporazum o priznanju krivice ne predviđa saradnju sa tužiocima. Dejvis je dodao da njegov klijent ne bi prihvatio eventualnu predsednikovu odluku o pomilovanju.

Tramp se ubrzo posle toga oglasio na Tviteru porukom: "Ako neko traži dobrog advokata, snažno bih preporučio da ne angažuje Majkla Koena".

Takođe je tvitovao da kršenje zakona o finansiranju izborne kampanje, za koje se Koen izjasnio krivim, ne predstavlja krivično delo.

Predsednik je prethodno, na mitingu u Zapadnoj Virdžiniji u utorak veče, uglavnom ignorisao najnoviji razvoj događaja, uz tvrdnju da njegova administracija i dalje pobeđuje.

Međutim, nema sumnje da će zbog Koenovog priznanja da je postojala koordinisana kampanja plaćanja porno glumici Stormi Danijels i Plejboj zečici Karen Mekdugal da ćute o navodnoj vezi sa predsednikom,Trampova administracija morati da se brani od optužbi.

"Predsedniku će biti teško da pokuša da to diskredituje", ocenio je bivši federalni tužilac Dejvid Vajnstin.

Koen i Manafort - istaknuti igrači u Trampovom političkom usponu

Koen je bio poznat kao Trampov dugogodišnji privatni "fikser" koji je jednom rekao da bi primio metak za Trampa. Međutim, objavio je audio snimak na kojem Tramp raspravlja o davanju novca, preko posrednika, manekenki Karen Mekdugal da tokom predizborne kampanje 2016. godine ćuti o navodnoj vezi koju je imala sa Trampom deset godina ranije.

Takva isplata mogla bi se smatra nelegalnim troškom izborne kampanje, ako je novac jasno dat da bi se uticalo na izbore 2016. godine. U okviru sporazuma sa federalnim tužiocima, Koen se izjasnio krivim za osam krivičnih dela, uključujući i utaju poreza i mogao bi da bude osuđen na do pet godina zatvora.

Manafort je osuđen po osam tačaka optužnice, uključujući i za podnošenje lažnih poreskih prijava i neprijavljivanje bankarskih računa u inostranstvu. Tužioci bi trebalo da donesu odluku da li će Manafortu ponovo biti suđeno po 10 tačaka, o kojima porota nije mogla da postigne kompromis.

Tramp je u utorak prekao da presude Manafortu i Koenu nemaju nikakve veze sa ruskim mešanjem u izbore i da mu je žao zbog obojice.

"Gde je dosluh?", zapitao se Tramp, dok su njegove pristalice uzvikivale poznate slogane Trampove kampanje: "Isuši močvaru" i "Zatvori je ".

Trampovi saradnici ponavljaju stav Bele kuće da protiv predsednika ne može da bude podtignuta optužnica, a pozivaju se na mišljenje Sekretarijata za pravosuđe iz 2000. godine. Trampovi advokati tvrde da specijalni tužilac planira da poštuje preporuke sekretarijata, iako Malerov tim to nikada nije potvrdio.

XS
SM
MD
LG