Linkovi

Maler: Bivši šef trampovog izbornog štaba Manafort lagao istražitelje


Pol Manafort na podoijumu u Njujorku, tokom predsedničke kampanje za izbore 2016.
Pol Manafort na podoijumu u Njujorku, tokom predsedničke kampanje za izbore 2016.

Pol Manafort, bivši šef izbornog štaba aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa, lagao je federalne istražitelje u vezi sa isplatama i kontaktima sa zvaničnicima Trampove administracije, naveo je u sudskom podnesku Robert Maler, specijalni tužilac koji je postavljen da ispita da li je Trampov izborni štab bio u dosluhu sa Rusijom.

Malerova kancelarija podnela je dokument sudiji Federalnog okružnog suda u Vašingtonu, koji je tražio više detalja o Malerovim optužbama, koje je izneo prošlog meseca, da je Manafort prekršio dogovor o priznavanju krivice, tako što je lagao.

"U svojim intervjuima sa kancelarijom specijalnog istražitelja i Federalnim istražnim biroom, Manafort je u nekoliko situacija očigledno lagao - to nisu bili slulajevi da je imao obične propuste u sećanju", navodi se u dokumentu iz Malerove kancelarije.

Prema onome što se nalazi u podnesku, Manafort je lagao o svojim interakcijama sa rusko-ukrajinskim političkim konsultantom Konstantinom Kilimnikom, njegovim nastojanjima da utiče na svedoke, okolnostima pod kojima je firma koja je radila za Manaforta dobila isplatu u vrednosti od 125 huiljada dolara i Manafortovim kontaktima sa zvaničnicima Trampove administracije.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders objavile je saopštenje u petak uveče u kojem se navodi da se “u vladinom dokumentu o slučaju gospodina Manaforta ne navodi apsolutno ništa o predsedniku".

"Još manje se pominje dosluh i taj dokument je gotovo u potpunosti posvećen pitanjima u vezi sa lobiranjem. Još jednom, mediji pokušavaju da naprave priču tamo gde je nema”, navela je u pisanom saopštenju Sanders.

Manafort je istražiteljima takođe dao različite informacije u vezi sa još jednom istragom Sekretarijata za pravosuđe.

U dokumentu, koji je podnet sudu, navodi se i da je Manafort, koji ostaje pri stavu da je Maleru rekao istinu, već dva puta svedočio pred Velikom porotom.

XS
SM
MD
LG