Linkovi

Pravne nevolje za Trampa uoči izbora u novembru


Predsednik Donald Tramp
Predsednik Donald Tramp

Bela kuća počela je da se brani dan nakon što su dvojica bivših saradnika Donalda Trampa osuđeni ili priznali krivicu. Trampov bivši advokat Majkl Koen priznao je da je kriv za kršenje zakona o finansiranju kampanje, pošto je dvema ženama platio da ne govore o navodnim aferama sa Trampom, pre nego što je postao predsednik. A bivši menadžer Trampovog izbornog štaba Pol Manafort osuđen je za bankovne i poreske malverzacije, koje nisu povezane sa kampanjom za predsedničke izbore. Ova dva slučaja bi mogla da stvore dodatne probleme predsedniku Trampu pred kongresne izbore u novembru.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders potvrdila je predsednikovu izjavu – da nigde nije pogrešio.

„Predsednik je više puta rekao da nije učinio ništa loše. Nema nikakvih optužbi protiv njega i to što je Majkl Koen priznao krivicu ne podrazumeva da je i predesednik nešto uradio“.

Koen je na sudu rekao da je radio po nalogu tadašnjeg predsedničkog kandidata Trampa, kada je pre izbora dvema ženama dao novac da ćute o navodnim aferama sa Trampom. Koenov advokat Leni Dejvis rekao je njegov klijent možda ima informacije relevantne za istragu Roberta Malera o Rusiji.

“Mislim da ono što zna i ono čemu je prisustvovao može biti interesantno specijalnom tužiocu. To je moje mišljenje, videćemo”

Na političkom skupu u Zapadnoj Virdžiniji, Tramp se ponovo obrušio na medijei istragu o Rusiji.

Predsednik Donald Tramp govori na skupu u Zapadnoj Virdžiniji
Predsednik Donald Tramp govori na skupu u Zapadnoj Virdžiniji

“Lažne vesti i ruski lov na veštice su jedna velika kombinacija. A gde je dosluh sa Rusijom? Znamo da istraga to pokuušava da dokaže i pitam: gde je dosluh sa Rusijom?”

Trampove pristalice, poput Peti Bivers, su uz njega.

On stavlja Ameriku na prvo mesto. Ispunjava obećanja, baš kao što je rekao I verujem da će tako nastaviti”

Demokrate, na čelu sa liderom u Senatu Čakom Šumerom, žele da iskoriste slučajeve Manaforta i Koena za novu liniju napada.

“Kakva močvara, kakva močvara! Mnogo je gora sada nego što je bila kad je predsednik Tramp došao na vlast. On nije očistio močvaru, već je učinio još gorom i zagađenijom”

Nad Belom kućom nadvio se tamni oblak pravnih nevolja, kaže analitičarka Lara Braun.

“Čini mi se da se gradi momentum ne samo oko Malerove istrage, već se postavljaju dodatna pitanja o korupciji u krugu predsednika, što je otkriveno Koenovim priznanjem krivice”

Deluje kao da je predsednik opkoljen i da istovremeno ratuje na više frontova, kaže Džuli Pejs.

Pol Manafort i Majkl Koen
Pol Manafort i Majkl Koen

“Ne znamo šta ovo znači za Trampa, ne znamo hoće li mu republikanci i birači okrenuti leđa. Ali ovo je ozbiljnija situacija od svih u kojima se našao tokom dosadašnjeg mandata”.

Ipak, političke i pravne posledice su i dalje nejasne, kaže Pol Šif Berman.

“Da li to znači da će biti opozvan? Ne mora da znači jer je reč o političkom procesu. Da li znači da ga pristalice više neće podržavati? Ne nužno, jer je i to političko pitanje”.

A kada je reč o politici, jasno je da će problemi u koje su uključeni Koen i Manafort biti tema na kongresnim izborima u novembru, na kojima se očekuje da dobitnici budu demokrate.

XS
SM
MD
LG