Linkovi

Bez sudijske odluke o imenovanju specijalizovanog stručnjaka u slučaju poverljivih dokumenata


Bivši američki predsednik Donald Tramp (Foto: AP/Andrew Harnik)
Bivši američki predsednik Donald Tramp (Foto: AP/Andrew Harnik)

Federalni sudija nije doneo odluku o zahtevu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za imenovanje specijalizovanog stručnjaka za pregled dokumenata koje je Federalni istražni biro (FBI) zaplenio sa njegovog posed ana Floridi u avgustu.

Specijalizovani stručnjak je nezavisni ekspert koga sud, u osetljivim slučajevima, može imenovati da bi imao uvid i pregledao materijale zaštićene odnosom advokata i klijenta. Svrha njihovog angažovanja je da istražitelji dokumenta ne bi tretirali na neprikladan način.

Tokom pretresa u Vest Palm Biču okružni sudija Ejlin Kenon rekla je i da će odložiti odluku o otvaranju liste zaplenjene imovine koji je Sekretarijat za pravosuđe zapečaćenog podneo sudu, izvestila je agencija Rojters.

Pretres održan u četvrtak sazvan je nepuna dva dana pošto su tužioci izneli nove detalje o krivičnoj istrazi zasnovanoj na tome da li je Tramp imao u nezakontiom posedu dokumenta američke Vlade i pokušao da opstruira istragu – skrivajući neke od dokumenata od FBI.

Specijalizovani stručnjak - za i protiv

Okružni sudija Ejlin Kenon ranije je izjavila da naginje ka tome da imenuje specijalizovanog stručnjaka, ali da prethodno želi da čuje stav predstavnicika američkih vlasti o tome.

Protiveći se tome, vlasti su ukazale da ukoliko dođe do imenovanja – provera dokumenata treba da bude okončana do 30. septembra.

Sa druge strane, Trampovi zastupnici traže da se bivšem predsedniku vrate dokumenta, poput materijala u vezi sa razgovorima koje je vodio sa svojim advokatima o nekoliko istraga perioda dok je obavljao predsedničku funkciju, izborima 2020. i koracima koje je preduzeo Sekretarijat za pravosuđe, zvaničnici Njujorka i Džordžije.

Američke vlasti su tokom nedelje saopštile da je u njenoj reviziji utvrđen, kako je navedeno, ograničen broj materijala koji bi trebalo da budu vraćeni Donaldu Trampu.

Imenovanje specijalizovanog stručnjaka i tvrdnje o opstrukciji istrage

Predstavnici Sekretarijata za pravosuđe su u podnesku u utorak ukazali da bi imenovanje specijalizovanog stručnjaka omelo tekuću vladinu krivičnu istragu o tome da li je bivši američki predsednik opstruirao pravdu ili prekršio druge zakone Sjedinjenih Država držeći dokumenta na svom imanju Mar-a-Lago.

Ukazano je i da bi takav angažman sprečio američku obaveštajnu zajednicu da sprovede proveru rizika po nacionalnu bezbednost, koju je moglo prouzrokovati nepravilno skladištenje osetljivih materijala, kao i da identifikuje mere za ispravljanje ili ublažavanje štete koju je prouzrokovalo nepravilno čuvanje dokumenata.

Trampovi advokati su u podnesku u sredu ukazali da je pretres Trampove kuće početkom avgusta bio, kako su naveli, bez presedana, bespotreban i bespravan.

Ono što je pronađeno je u potpunosti predvidljivo pošto razlog za uzbunu ne bi trebalo da bude činjenica da će predsednički zapisi sadržati osetljive informacije”, navedeno je u podnesku.

Sa druge strane, Sekretarijat za pravosuđe je u podnesku od utorka, ukazao da je tražio sudsko odobrenje za potragu poverljivih dokumenata od nacionalnog značaja na posedu bivšeg predsednika – zaključivši da su, kako je ukazano, preduzimani napori za ometanje vladine istrage.

Inače, nenajavljeni pretres je organizovan pošto je jedan od Trampovih advokata u junu obelodanio da su svi poverljivi dokumenti vraćeni u Nacionalnu arhivu, kako nalaže američki zakon kada predsednik napusti funkciju.

Trampovi saradnici Arhivu su predali petnaest kutija sa 184 poverljiva dokumenta u januaru i njih još 38 u junu.

Međutim, prema navodima Sekretarijata za pravosuđe, Trampov advokat - koji je tvrdio da su sva dokumenata vraćena – onemogućio vladinom osoblju da otvara ili proveri bilo koju od kutija koje su ostale u skladištu u Mar-a-Lagu, ne dajući priliku da se na taj način potvrdi jesu li neki od dokumenata sa oznakom tajnosti ostali na Trampovom posedu.

Sumnjajući da je u Mar-a-Lagu ostalo još poverljivih dokumenata, državni tužilac Merik Garland odobrio je pretres poseda bivšeg predsednika.

Sekretarijat za pravosuđe saopštilo je da su agenti FBI-a tokom pretresa početkom avgusta zaplenili još 33 kutije, fascikli i drugih dokaza sa više od 100 poverljivih zapisa, uključujući i neke označene stepenom najveće tajnosti.

XS
SM
MD
LG