Linkovi

Stejt department osudio odluku Skupštine RS da odbaci izveštaj o Srebrenici


Američki Stejt department osudio je odluku Narodne skupštine Republike Srpske, koja je u utorak, na posebnoj sednici, odbacila Izvještaj komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

Saopštenje Stejt departmenta o sednici Narodne skupštine Republike Srpske i odbacivanju izveštaja o Srebrenici, 15. avgusta 2018. godine
Saopštenje Stejt departmenta o sednici Narodne skupštine Republike Srpske i odbacivanju izveštaja o Srebrenici, 15. avgusta 2018. godine

"Međunarodni sudovi zaključili su da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid. Vlada Republika Srpske usvojila je izveštaj o srebreničkom genocidu 2004, što je bio važan korak za pomirenje u Bosni i Hercegovini i suočavanje sa teškim činjenicama iz prošlosti. Sednica Skupštine Republike Srpske od 14. avgusta je korak u pogrešnom smeru", navodi se u saopštenju Stejt departmenta, koje je potpisala portparolka Heder Nauert.

"Pokušaji da se odbaci ili izmeni izveštaj o Srebrenici deo su širih nastojanja da se revidiraju činjenice prošlog rata, da se porekne istorija i politizuje tragedija. U interesu je građana Republike Srpske da se preokrene trend obožavanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja i da se osigura da njihovi zločini nastave da budu javno odbacivani", dodaje se u saopštenju.

U dokumentu koji je prosleđen Glasu Amerike iz Stejt departmenta ističe se da SAD shvataju kolika je tragedija bio rat 1990-ih i koliko je važno nastaviti sa izgradnjom poverenja i pomirenja.

"SAD ostaju potpuno posvećene pružanju pomoći vlastima u Bosni i Hercegovini, na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, da istraže i krivično gone pojedince odgovorne za zločine nad bilo kojom etničkom grupom. Poricanje uspostavljenih činjenica prethodnih ratova ni na koji način neće unaprediti te ciljeve ili pomnoći građanima te zemlje. Užasni rat 1990-ih podseća nas da moramo da težimo stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti zarad dobrobiti svih građana, bez obzira na etničku ili versku pripadnost. SAD nastavljaju da čvrsto podržavaju mir, stabilnost i pomirenje u Bosni i Hercegovini", zaključuje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG