Linkovi

Pauer: Rusija ne može da stavi veto na istinu


Američka ambasadorka pri UN, Samanta Pauer
Američka ambasadorka pri UN, Samanta Pauer

Ambasadorka Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer po završetku sednice SB UN oštro kritikovala potez Rusije da stavi veto na predlog rezolucije o Srebrenici.

Ambasadorka Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer je tokom jučerašnjeg obraćanja Savetu bezbednosti, izmedju ostalog, upitala zašto bi Rusija glasala tako da negira priznanje genocida u Srebrenici. Pauer je naglasila da je jučerašnji glas u najmoćnijem telu svetske organizacije izuzetno važan, posebno za porodice ubijenih, te da je ruski veto teška rana za njih, kao i mrlja na Savetu bezbednosti.

Ambasadorka Samanta Pauer je po izlasku iz sale kratko govorila za Glas Amerike:

"Rusija, jasno, može učiniti što želi, jer je stalna članica Saveta bezbednosti. Ona medjutim ne može uložiti veto na istinu. Činjenice o genocidu u Srebrenici su ustanovljene, na stotine hiljada, ako ne i više, stranica dokumentacije, fotografija, snimaka, svedočenja onih koji su bili tamo, preživelih, kao i fizičkih ostataka tj. tela više od šest hiljada ubijenih, koliko je pronadjeno do sada. Dakle, niko ne naseda na ruski veto. Narod BiH i oni koji su propatili moraju znati da je to tako. A ono što se dogodilo danas je da je Rusija pokazala svoju izolaciju u odnosu na medjunarodnu zajednicu, kao i to da negiranje genocida neprijatelj izmirenja."

Na pitanje šta se očekuje nakon današnjeg razvoja dogadjaja, američka ambasadorica u UN-u kaže:

"Ono što sledi će se videti na sam dan pokopa, kada odavanje počasti bude stizalo sa svih strana. Amerika šalje izuzetno visoku delegaciju u Potočare. Doći će ljudi iz celog sveta, a znam da će srpski premijer biti tamo. Ono što se danas dogodilo u Savetu bezbednosti, govori mnogo više o Rusiji, njenoj izolovanosti, njenom negiranju genocida, nego što govori o činjenicama, onome što se dogodilo u Srebrenici. To je svima danas jasno."

XS
SM
MD
LG