Linkovi

Američki zakonodavci usvojili rezoluciju o Srebrenici


Rezoluciju o Srebrenici, u kojoj je definisano da je u tom mestu u julu 1995. godine počinjen genocid, jednoglasno je usvojio Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

Povodom dve decenije od zločina u Srebrenici, Predstavnički dom - koji je pre deset godina taj zločin okarakterisao kao genocid - sada je usvojio rezoluciju sa obrazloženjem da je reč o "najgorem zločinu od Drugog svetskog rata".

"Ta brutalna ubistva nisu počinjena u borbi. Počinjena su nad ljudima koji su bili nenaoružani i nemoćni i koje su više puta holandske mirovne snage uveravale da se neće ništa dogoditi ako se predaju. Dokazi neosporno potvrđuju da su pogubljenja počinjena s određenom namerom uništenja bosansko-muslimanskog stanovništva tog područja, a ta namjera je centralni element genocida" naveo je kopredsedavajući bosanskog kokusa, kongresmen Kris Smit.

U tekstu rezolucije potvrđuje se da je politika agresije i etničkog čišćenja, koju su sprovodile srpke snage u BiH - genocid i osuđuje njegovo negiranje.

XS
SM
MD
LG