Linkovi

"Što pre usvojiti rezoluciju o genocidu u Srebrenici"


Potočari, Srebrenica
Potočari, Srebrenica

Povodom današnjeg obeležavanja 21-ve godišnjice zločina u Srebrenici, izbio spor na "srpskoj strani" - neslaganje lidera LDP Čedomira Jovanovića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika oko toga što se dogodilo u julu 1995. u Srebrenici.

Potreban je jasan politički stav Srbije prema politici zločina i dok se to ne dogodi srpski narod će nositi hipoteku koja mu ne pripada – izjavio je danas predsednik LDP-a Čedomir Jovanović u Potočarima, gde je prisustvovao obeležavanju 21-ve godišnjice zločina u Srebrenici.

Jovanović je rekao da negacija presuda Tribunala u Hagu ne vodi nigde mu i dodao da se nadao da će Vučićev dolazak u Potočare prošle godine skinuti teret sa srpskog naroda:

"To što je došao on prošle godine ovde, a pri tome izostavio iz tog svog gesta ono što je bil nužno, a to je jasan stav o onome što se desilo u Srebrenici 95. godine je samo dodatno iskomplikovalo međusobne odnose i dovelo nas danas u situcaciju da nikoga od predstavnika zvanične srpske države ovde nema. I ono što je posebno problematično – nema nikoga ko ovde zvanično predstavlja Republiku Srpsku."

A aktivsti Žena u crnom juče su na Trgu Republike u Beogradu izvele performans "Srebrenica 8372", odajući na taj način počast žrtvama. Predstavnica Žena u crnom Staša Zajović je ukazala da nijedna vlast Srbije od rata nije smogla snage da prizna genocid u Srebrenici i podsetila da je državni vrh Srbije prošle godine sprečio donošenje Rezolucije o Srebrenici u UN, čime je, po njenoj oceni, Srbija izgubila šansu da prizna odgovornost prethodnog režima:

"Poruka građanima Srbije je da je neophodno da se distanciraju od počinjenog genocida i da se pridruže našem saosećanju za žrtvama. A državi Srbiji poručujemo da je neophodno da što pre usvoji rezoluciju o genocidu u Srebrenici, jer bi time napravila jedan diskontinuitet sa politikom zločina prethodnog režima."

Na dolazak lidera LDP u Potočare reagovao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenom da Jovanović tamo svakako nije predstavnik Srbije. Njegovi javni nastupi u vezi sa Srebrenicom ne doprinose ni miru niti razumevanju, rekao je Dodik i dodao da Jovanović i danas falsifikuje istinu, nazivajući zločin u Srebrenici genocidom.

XS
SM
MD
LG