Linkovi

Sjedinjene Države uvele sankcije Miloradu Dodiku


Sjedinjene Države uvele su sankcije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, potvrđeno je u utorak uveče. Odluku je, u konsultaciji sa Stejt departmentom, donela Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC), deo Sekretarijata finansija. Odluka je objavljena i na sajtu OFAC-a.

Status Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, zvanično je definisan u skladu sa izvršnom uredbom iz 2003. koju je potpisao tadašnji predsednik Džordž V. Buš, i kojom su predviđene sankcije protiv osoba koje, između ostalog, aktivno opstruiraju ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi sa aktivnom opstrukcijom sprovođenja Dejtonskog sporazuma, navodi se u saopštenju koje je objavila ambasada SAD u BiH.

„Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu pretnju u vezi sa ometanjem sprovođenja Dejtonskog sporazuma. Ova mera pokazuje naše čvrsto opredeljenje za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje“, navodi se u saopštenju.

„Kao rezultat današnjih sankcija, svaki deo imovine ili interes za imovinu gospodina Dodika, a koja je u posedu ili pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD, mora biti blokiran“, saopšteno je. „Pored toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD koje uključuju gospodina Dodika“.

Predstavnici američke administracije već godinama ne komuniciraju s Dodikom, a do dodatnog pogoršanja odnosa došlo je nakon što je Republika Srpska 25. septembra, uprkos zabrani Ustavnog suda BiH i upozorenju Sjedinjenih Država da se ta odluka mora poštovati (link), održala referendum o 9. januaru, Danu RS.

Dodiku je američka ambasada u Sarajevu u decembru odbila zahtev za vizu, nakon najava da je predsednik RS pozvan na inauguraciju novoizabranog predsednika Donalda Trampa.

Takođe, ambasada u Sarajevu je povodom obeležavanja Dana RS objavila da smatra da je u pitanju "kršenje vladavine prava", jer nisu poštovane odluke Ustavnog suda BiH.

Iz Ambasade je poručeno da odgovorni "moraju da odgovaraju".

XS
SM
MD
LG