Linkovi

Janjić: Pitanje Srebrenice rešava se direktnim dijalogom


Dušan Janjić, analitičar
Dušan Janjić, analitičar

Nije trebalo mnogo da se uzburkaju strasti oko Srebrenice između Srbije i Bosne i Hercegovine - ko priznaje, a ko ne priznaje genocid u Srebrenici biće još dugo tema na ovim prostorima.

Srebrenica se ponovo našla na putu popravljanja odnosa Beograda i Sarajeva – poruku Organizacionog odbora za obeležavanje 11. jula da na komemoraciju u Potočarima nisu dobrodošli oni koji ne priznaju genocid u ovom gradu, vlasti u Srbiji su doživele kao da je njima upućena i nije trebalo puno čekati da se strasti raspale sa obe strane Drine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ostaje pri stavu da Beograd ničim nije izazvao najnoviju buru – i sa skupa balkanskih lidera u Parizu još jednom je ponovio da je on sve vreme ćutao i nije reagovao na poruke iz BiH i Srebrenice.

"Ne vidim ja da postoje problemi na relaciji Bosna i Hercegovina – Srbija. Ja sam ćutao sve vreme, nisam rekao ni jednu reč. Bio sam prošle godine u Srebrenici, bio sam napadnut, posle toga sam opet otišao u Srebrenicu, položio cveće. Radili smo ono što je bilo potrebno i moguće da se ti odnosi unaprede, nikada ni na čemu nismo insistirali", rekao je Vučić.

Analitičar iz Beograda Dušan Janjić, pre ocene najnovijeg razvoja odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine, postavlja pitanje da li je i ko je iz Srbije uopšte pozvan na ovogodišnji komemoraciju u Potočarima.

"Ove godine ne znam da je bio pozvan. Nemam informaciju. Da li je planirao – i to ne znam. Ako je bilo jedno ili drugo – ne liči mi na njega, nije mudro. Ne možeš svake godine. Narod kaže – svakog gosta, tri su dana dosta. On je probio led i to je bilo dovoljno. Da li je neko drugi hteo da ide? Ne verujem da bi Nikolić ikada otišao. Dakle, ne znam ko bi išao. I ne znam ko je bio pozvan", kaže Janjić.

Sagovornik Glasa Amerike podseća da je i prošle godine dugo razmatrano da li da se prihvati poseta Vučića ili ne. Po njegovoj oceni, za razumeti je i stav majki Srebrenice i Organizacionog odbora za obeležava-nje 11. jula.

"Muke da ljudi, majke Srebrenice, ljudi koji žive prevladaju i svoje frustracije i da prihvate takvog gosta. Jer nije to samo predstavnik Srbije. To je i predstavnik jedne politike iz 90-tih godina. To je bio veliki iskorak i za Vučića, i za Srebrenicu", zaključuje Janjić.

Kako kaže Dušan Janjić, Srebrenica će još dugo biti povod da se pokaže da nešto nije u redu na Balkanu. A to što nije u redu se ne rešava u Srebrenici – već u Beogradu, Sarajevu i Banjaluci u direktnom dijalogu i uz aktivniju ulogu međunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG