Linkovi

Vučić: Povećava se pritisak EU i SAD oko Kosova, nema mesta panici


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je razočaravajuća odluka Grčke da Trgovinsku kancelariju u Prištini podigne na nivo Kancelarije za kosovske interese, ali da "nema potrebe za panikom".

"To je deo sve ozbiljnijih pritisaka koje smo očekivali", rekao je Vučić za TV Hepi, prenosi Fonet. On je dodao da je za SAD i EU jedino rešenje priznanje nezavisnosti Kosova, iako je "Srbija hiljadu puta nudila kompromis".

Specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijlalog Miroslav Lajčak trenutno su u poseti Kosovu, gde sa zvaničnicima u Prištini razgovaraju o predstojećem dijalogu sa Beogradom.

Predsednik Srbije je dodao da i Španija, koja nije priznala Kosovo, takođe uspostavlja trgovinsku kancelariju u Prištini.

Ministarstvo spoljnih poslova Španije je demantovalo da ta zemlja planira da otvori kancelariju za vezu u Prištini i da se stav Španije o priznanju Kosova promenio, objavio je RTK2, prenosi Fonet. U saopštenju se navodi da Madrid "pozdravlja nastavak dijaloga Beograda i Prištine kao pozitivan korak" i da se podržava angažman specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Predsednik Srbije je izjavio i se Srbija nalazi na putu učlanjenja u Evropsku uniju, ali da je vojno neutralna i da neće "rušiti odlične odnose sa Rusijom i Kinom, niti im uvoditi sankcije".

"To je najbolja politika, što se pokazalo i tokom pandemije virusa korona, i nastavićemo da je vodimo", rekao je Vučić.

O situaciji u Belorusiji

Vlada Srbije do sada nije reagovala na prinudno spuštanje Rajanerovog aviona u Minsk i hapšenje beloruskog novinara disidenta Romana Protaseviča, niti se priključila sankcijama EU koje su zbog toga uvedene Belorusiji.

Predsednik Srbije je prvi zvaničnik koji je na to reagovao i rekao "to se ne radi", prenosi Fonet.

"Ali moje pitanje – da je Lukšenko prisluškivao Angelu Merkel uz pomoć Rusije, šta bi uradili Rusiji i Belorusiji. A ispostavilo se da su je prisluškivali Amerikanci uz pomoć Danaca. I šta ćemo sad. Evo, ja ću da vam kažem, neće ništa“, rekao je Vučić.

On je naveo i da nema dvostruke standarde kao neki koji se ne sećaju kako je spušten „(Eva) Moralesov avion želeći da uhapse (Edvarda) Snoudena i pri tome ne kažu ni izvini“.

XS
SM
MD
LG