Linkovi

Vučić sa Lajčakom i Palmerom: Verujem u kompromis sa Prištinom


Specijalni izaslanik Stejt departmenta Metju Palmer, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak u Predsedništvu Srbije (foto: Instagram)
Specijalni izaslanik Stejt departmenta Metju Palmer, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak u Predsedništvu Srbije (foto: Instagram)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu fotografiju sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, uz komentar da su imali "dobar razgovor".

"Uskoro nastavak dijaloga sa Prištinom i verujem u mogućnost postizanja kompromisnog rešenja", piše na Instagram profilu predsednika. Vučić je obraćanje javnosti povodom susreta sa Palmerom i Lajčakom najavio za petak.

Američka ambasada u Beogradu je na Tviteru objavila fotografije na kojima je Palmer ispred hrama Svetog Save, uz komentar: "Nakon uspešnih sastanaka sa rukovodstvom Srbije, uživam u trenutku tišine u Hramu Sv. Save. Divno je biti ponovo u Beogradu!"

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan sastao se prethodno sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, a kako je saopšteno iz vlade, teme razgovora bile su dijalog Beograda i Prištine, bilateralni odnosi SAD i Srbije, odnosi u regionu, ekonomska saradnja, mediji.

Američki diplomata je poručio da SAD "snažno podržavaju dijalog sa Prištinom pod okriljem EU i ulogu specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka" i pohvalio je "okrenutost Beograda i predsednika Aleksandra Vučića razgovoirma sa Prištinom".

Premijerka Ana Brnabić i specijalni izaslanik državnog sekretara SAD Metju Palmer u Beogradu (izvor: Vlada Srbije)
Premijerka Ana Brnabić i specijalni izaslanik državnog sekretara SAD Metju Palmer u Beogradu (izvor: Vlada Srbije)

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je dijalog u fokusu vlade, ali da je potrebno da se ranije dogovoreno, poput formiranja Zajednice srpskih opština, sprovede u delo.

"Beograd je ispunio svoje obaveze i to očekujemo i od druge strane kako bi dijalog imao smisla. Jedno od pitanja je i pronalaženje i identifikacija nestalih lica", rekla je Brnabić i dodala da će "Beograd nastaviti da se zalaže za postizanje održivog kompromisa u dijalogu sa Prištinom, uz zaštitu interesa tamošnjih Srba i interesa Srbije".

Predsednica vlade je istakla da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije unapređenje svih oblasti saradnje i intenzivniji bilateralni odnosi sa SAD.

Specijalni izaslanik Palmer je istakao da je stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana jedan od prioriteta SAD i pozdravio regionalno povezianje.

Fokus SAD će, kako je saopšteno, biti na investicijama u infrastrukturu i obnovljive izvore energije.

Palmer je ukazao i na potrebu da se osigura medijsko okruženje u kojem mogu da se čuju različita mišljenja.

Na sastanku je bio i ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri.

XS
SM
MD
LG