Linkovi

"Kreni-Promeni": Opstrukcija izbora ako se ne donese moratorijum na eksploataciju litijuma


Protest incijative "Kreni-Promeni" ispred Predsedništva Srbije (Foto: VOA, Jovana Đurović)
Protest incijative "Kreni-Promeni" ispred Predsedništva Srbije (Foto: VOA, Jovana Đurović)

Inicijativa "Kreni-Promeni" održala je večeras u Beogradu protest sa ponovljenim zahtevom - da se uvede moratorijum od 20 godina na iskopavanje bora i litijuma u celoj Srbiji. Oni traže da aktuelna Skupština po hitnom postupku usvoji izmene i dopune Zakona o rudarstvu i na taj način u naredne dve decenije spreči eksploataciju bora i litijuma u Srbiji. U suprotnom, najavljuju radikalizaciju i moguću opstrukciju izbora.

Protest je počeo ispred Predsedništva Srbije, a završen je šetnjom do Vlade. Saobraćaj je bio blokiran za vreme trajanja protesta.

Savo Manojlović iz inicijative "Kreni- Promeni" rekao je da aktuelna Vlada može da ispuni njihov zahtev i predloži Skupštini izmene Zakona o rudarstvu, odnosno dopunu jednog člana kojima se uvodi moratorijum od 20 godina na iskopavanje bora i litijuma.

"Zahtevi su da se zakonom sprovede zabrana istraživanja bora i litijuma. Nemoguće je da terate Rio Tinto i ostavljate sve druge kompanije - ili spremate da se Rio Tinto vrati na mala vrata, ili da kroz odštetu dobije novac građana Srbije. Mi nismo pleme gde se dogovarate sa poglavicom, gde verujete proročici Vangi na mestu premijerke, mi želimo da budemo zemlja u kojoj se poštuju Ustav i zakoni Republike Srbije", kazao je Manojlović za Glas Amerike.

Savo Manojlović iz inicijative "Kreni- Promeni"
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

On ističe da je dovoljno 24 sata da Vlada predloži ove izmene Skupštini i da onda Skupština to usvoji.

Naglašava da će, ako ne budu ispunjeni zahtevi, uslediti radikalizacija.

"Imamo dve opcije, to smo predložili i ekološkim organizacijama: jedna je radikalizacija, dakle ili ćemo vršiti opstrukciju izbora ukoliko se sa tim slože ekološki pokreti, ali i opozicija. Druga opcija je da ćemo ovu temu dizati u samoj kampanji, ali živo blato - iskopavanje litijuma i bora, iz njega se političari neće izvući pre nego što ga počiste iz cele Srbije".

Na pitanje šta znači opstrukcija izbora i da li podrazumeva i onemogućavanje glasanja, Manojlović je rekao da podrazumeva blokade i druge oblike građanske neposlušnosti, ali da neće da otkriva druge taktike.

Najavljeno je da će se protesti nastaviti i narednih dana u Loznici, Valjevu i ponovo u Beogradu.

Protest inicijative "Kreni-Promeni" u centru Beograda
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Inicijativa "Kreni-Promeni" nije obustavila proteste ni kada je Vlada 20. januara najavila da ukida uredbu o prostonom planu za projekat "Jadar" i rekla da stavlja "tačku" na posao sa Rio Tintom.

Oni tvrde da je u Prostornom planu Srbije upisano oko 40 rudnika, od kojih se u 10 vade litijum i bor, i da to mora sve da se obustavi.

Pokret Ekološki ustanak i lokalna udruženja poput Ne damo Jadar traže da moratorijum na iskopavanje bora i litijuma bude trajan, a ne 20-godišnji.

Predstavnici udruženja Ne damo Jadar bili su na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić i od nje su zatražili da se zakonom zabrani eksploatacija litijuma. Zlatko Kokanović iz tog udurženja je preneo odgovor premijerke da zakon ne može biti donet u ovom sazivu Skupštine, jer će uskoro biti raspuštena, ali i da zahtev udruženja "nije eksplicitno odbačen".

Posle nekoliko meseci protestnih blokada autoputeva i drugih saobraćajnica, Vlada Srbije je odlučiča da "stavi tačku" na projekat "Jadar" i okonča saradnju sa kompanijom Rio Tinto. Kompanija se do sada nije oglašavala.

Višemesečne proteste protiv Rio Tinta vodile su različite ekološke organizacije, ali i inicijativa "Kreni-Promeni". Ta organizacija je sprovela prvu blokadu autoputa u Beogradu sa dva zahteva: da se povuče Zakon o eksproprijaciji i izmeni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, oba zbog toga što su, kako je ocenjeno, išla u korist kompaniji Rio Tinto, a na štetu građanima.

Predsednik Srbije Aleksadar Vučić je odlučio da se prvi zakon povuče, a drugi izmeni, iako su poslanici vladajuće većine u Skupštini prethodno izglasali oba.

Kompanija Rio Tinto se posle odluke Vlade nije oglašavala osim ocenom da je "zabrinuta" i da razmatra pravni osnov odluke Vlade i dalje korake.

Glas Amerike poslao je upit kompaniji za intervju, ali odgovor nije stigao.

XS
SM
MD
LG