Linkovi

Kreni-promeni tokom predizborne kampanje organizuje karavan protesta širom Srbije


Konferencija za medije udruženja "Kreni-promeni" i "Ne damo Jadar"
Konferencija za medije udruženja "Kreni-promeni" i "Ne damo Jadar"

Predstojeću predizbornu kampanju udruženja "Kreni-promeni" i "Ne damo Jadar" iskoristiće na svoj način – tokom tog perioda prikupljaće potpise građana za narodnu inicijativu kojom se traži zabrana istraživanja i iskopavanja litijuma i bora u celoj Srbiji.

Neposredno pre raspuštanja skupštine Srbije verifikovana je nova narodna inicijativa jer su ispunjeni svi zakonski uslovi, izjavio je lider Kreni-promeni Savo Manojlović na konferenciji za medije u utorak i objasnio da oni traže usvajanje zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima:

Savo Manojlović i Zlatko Kokanović govore o predstojećim akcijama.mp4
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

“Potrebno je da sakupimo više od 30 hiljada potpisa u roku od 90 dana. Verujem da ćemo sakupiti mnogo više od toga. Istovremeno će krenuti i karavan protesta po celoj Srbiji u toku izborne kampanje. A meštani će tražiti i od svih političkih stranaka da se izjasne o tome da li će u novom parlamentu glasati za taj zakon ili ne”.

Srbija se gura u ekološku katastrofu i to je pitanje za sve građane, bez obzira na veru, naciju, političko ili neko drugo istraživanje, rekao je još Manojlović pozivajući sve građane da potpišu peticiju – pa i glasače SNS-a.

Naučna savetnica Instituta za tehnologiju, hemiju i metalurgiju Dragana Boljević podsetila je na poplavu u istom regionu 2014. godine, kada se pod vodom našlo i jalovište rudnika Stolice, koje je inače 250 puta manje od predviđenog jalovišta rudnika Rio Tinto u Jadru.

“Te štete su činile 40 odsto ukupnih šteta od poplava te godine u Srbiji. Te štete se ogledaju i zagađenju vodotokova, u zagađenju poljoprivrednih površina koje više nisu za proizvodnju hrane, kakve su pre toga bile. Ako se to desilo sa tako malim jalovištem nije teško zaključiti šta bi se desilo sa jalovištem u Jadru koje je 250 veće od rudnika Stolice", rekla je Boljević i ocenila da rudnik bora i litijuma u Jadru nikako ne može da bude ekološki.

“Glas za SNS i Aleksandra Vučića je jednako glasu za Rio Tinto”, rekao je Zlatko Kokanović iz udruženja "Na damo Jadar" i dodao da se vlada Srbije klijentelistički ponaša prema kompaniji Rio tinto:

“Mi ne znamo kakve su oni tajne ugovore sa njima sklopili, ko je šta potpisao. Sam je predsednik par puta rekao – zna on kako se to radi. Ko je uzeo pare neka vraća pare, neka se žrtvuju njih troje-četvoro koji su uzeli pare, a nas dvadesetak hiljada ljudi koji smo u tom kraju ostavite da živio gde jesmo živeli. Mi nemamo rezervnu državu. Svi ostali su imali Srbiju kao rezervnu državu da dođu, a mi nemamo gde da odemo, tako da ćemo se boriti do kraja”.

XS
SM
MD
LG