Linkovi

Završena protestna blokada ekoloških organizacija kod Palate Srbija


Blokada saobraćaja na Novom Beogradu kod Palate Srbija (Fonet)
Blokada saobraćaja na Novom Beogradu kod Palate Srbija (Fonet)

Inicijativa "Kreni-promeni", Savez ekoloških organizacija Srbije, ekološka udruženja, aktivisti i građani održali su protest i blokirali saobraćaj oko Palate Srbija na Novom Beogradu, gde je predsednik Srbije Aleksandar Vučić delio sretenjsko ordenje zaslužnim građanima.

Saobraćaj je bio blokiran u Bulevaru Nikole Tesle i Bulevaru Mihajla Pupina.

Na protestu se dogodio i ozbiljniji incident kada je jedan automobil udario mladića, javlja N1. Automobil je nekoliko destetina metara nosio mladića na haubi. Povređeni mladić je rekao da se oseća dobro, a policija je rekla da je vozač pronađen i uhapšen.

Oko Palate Srbija bio je raspoređen veliki broj policajaca koji su sprečili građane da priđu zgradi. Demonstranti su pokušali u nekoliko navrata da probiju policijski kordon.

Kordon policije ispred Palate Srbija
Kordon policije ispred Palate Srbija

Savo Manojlović iz inicijative "Kreni-promeni" izjavio je da su ekološki aktivisti došli na Novi Beograd zato što "ne odustaju od svojih zahteva". Aktivisti su pet dana "kampovali" ispred Predsedništva Srbije tražeći da se donese zakon o trajnoj zabrani iskopavanja bora i litijuma.

"Kampovali smo pet noći da pokažemo da možemo da izdržimo sve...Mi idemo do kraja, a predsednik može još danas da iskoristi, ako ume da sluša volju naruda i ispuni naše zahteve. Ako to ne uradi, nastavićemo dalje da se borimo do pobede", kazao je Zlatko Kokanović ispred Saveza ekoloških organizacija Srbije.

Kako prenose neki mediji bliski vlasti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisaće vanredne parlamentarne izbore u utorak u 18h, što će značiti da će Skupština biti raspuštena, i biće nemoguće da se ispuni zahtev ekoloških aktivista i donese zakon o trajnoj zabrani rudarenja litijuma i bora. Zvanične potvrde o raspisivanju izbora još nema.

Savo Manojlović je rekao da "ima još vremena da se ispuni zahtev aktivista".

"Rokovi dozvoljavaju da se Skupština raspusti i sutra i da predsednik pokaže da je zastupnik svih građana, a ne Rio Tinta. Ovo nije zahtev ulice, ovo je zahtev i oko 60 naučnika, članova SANU".

Lider inicijative "Kreni-promeni" Savo Manojlović tokom blokade na Novom Beogradu
Lider inicijative "Kreni-promeni" Savo Manojlović tokom blokade na Novom Beogradu

Naredne korake demonstranti će, kako je najavljeno, objaviti večeras.

"Naredni korak će sigurno biti da ćemo imati proteste, blokade tokom izborne kampanje", rekao je Manojlović.

Predsedik Srbije Aleksandar Vučić ranije je izjavio da neće da razgovara sa demonstrantima, a premijerka Ana Brnabić je kazala da aktivisti imaju njen broj telefona i da mogu da joj se jave, što je Manojlović negirao rekavši da oni "nisu njeni drugrari sa rejv žurki".

Vlada Srbije zvanično je ukinula uredbu o realizaciji projekta "Jadar" čime je, kako je rečeno, stavljena tačka na posao sa Rio Tintom. Međutim, ekološki aktivisti tvrde da Rio Tinto na terenu i dalje radi i ne veruju Vladi na reč da je dogovor raskinut, zbog čega i traže da se rudarenje litijuma i bora trajno zabrani zakonom.

XS
SM
MD
LG