Linkovi

Ekološke organizacije: Vladi rok do 15. februara da zabrani iskopavanje litijuma


Glumica Svetlana Bojković podržala je ekološke proteste na kojima se traži trajna zabrana rudarenja litijuma i bora (foto: Fonet)
Glumica Svetlana Bojković podržala je ekološke proteste na kojima se traži trajna zabrana rudarenja litijuma i bora (foto: Fonet)

U centru Beograda održan je protest građana i ekoloških organizacija na kojem je ponovo zatraženo da se donese zakon o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma i bora na teritoriji cele Srbije. Sa tim zahtevom, predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), inicijative "Kreni-promeni", udruženja "Ne damo Jadar", već tri dana "kampuju" u šatorima ispred Predsendištva Srbije.

Građani i aktivisti okupili su se ispred Predsedništva Srbije i krenuli u protestnu šetnju do RTS-a, noseći veliki transparent "Srbija nije na prodaju".

Organizator protesta je inicijativa "Kreni-promeni".

Predstavnik te inicijative Savo Manojlović najavio je da će novi, veliki protest biti organizovan na Sretenje, 15. februara, ako vlast ne ispuni zahtev i zakonom ne zabrani iskopavanje litijuma i bora. Aktivisti tvrde da za to ima vremena i da Vlada može da donese zakon po hitnom postupku, iako se očekuje da će izbori uskoro biti raspisani i Skupština biti u tehničkom mandatu.

"Do 15. februara, na Sretenje, veliki državni praznik, dan Prvog ustanka, dan prvog Ustava, je dan do kog želimo da se usvoje naši zahtevi. Vlada Republike Srbije ima osnova da traži usvajanje zakona po hitnom osnovu“, kazao je Manojlović, javlja N1.

Brnabić: Vlada ispunila sve zahteve

Premijerka Ana Brnabić odgovorila je ekološkim aktivistima da je Vlada do sada ispunila svve njihove zahteve, "pa i hirove", i da mogu da dođu da razgovaraju sa njom, prenosi Fonet.

Premijerka je podsetila da je na zahtev ekoloških protesta povučen Zakon o eksproprijaciji, izmenjen Zakon o referendumu, kao i da je Vlada ukinula uredbu o prostornom planu za realizaciju projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto.

Na pitanje o novom zahtevu da se donese zakon o zabrani rudarenja litijuma i bora u Srbiji, premijerka je naglasila da je predlog narodne inicijative koju je podneo Savo Manojlović -propao, jer Manojlović nije stigao da odgovori na predloge Skupštine Srbije.

Ta inicijativa nije bila u skladu sa zakonom i procedurama i zato je parlament poslao predlog, ali on se nikada više nije javio. To je izvrgavanje ruglu institucija, zakona, vladavine prava", rekla je Brnabić i istakla da je Vlada Srbije bila spremna da ponudi pravnu i tehničku pomoć.

XS
SM
MD
LG