Linkovi

RSF: Nezavisni mediji u Srbiji mete brutalnog podrivanja


Logotip nevladine organiazcije Reporteri bez granica (Foto: AFP)
Logotip nevladine organiazcije Reporteri bez granica (Foto: AFP)

Pavol Salaj, predstavnik nevladine organizacije Reporteri bez granica (RSF), izjavio je da nedavno emitovani film “Meta porodica”, prikazan na Televiziji Pink - mediju bliskom vlastima u Srbiji koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS), inicira veoma snažne, ali neosnovane, optužbe protiv istraživačkih novinara koji rade u javnom interesu.

Pitanja bez odgovora

Glas Amerike se povodom emitovanja filma „Meta porodica“ obratio Službi za odnose sa medijima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Informativnoj službi Srpske napredne stranke – upitavši ih sledeće:

  • Da li se njime fizički ugrožavaju ličnosti koje su, bez ikakvih argumenata, optužene za ugrožavanje predsednika Aleksandra Vučića i članova njegove porodice?
  • Stvara li se time stvara atmosfera linča prema novinarima i političarima - neistomišljenicima aktuelne vlasti?
  • Može li predsednik, koji se povremeno u javnosti i sam nalazi na meti ataka, povući potez kojim bi se smirila ovakva opasna atmosfera?
  • Da li je ovakav film dodatno doprineo polarizaciji srpskog društva, odnosno podeli mi i oni - ko nije sa nama protiv nas je?
  • Kakve je mehanizme moguće primeniti da bi se tako nešto sprečilo?

Do predviđenog roka od njih nismo dobili odgovore.

Salaj je za Glas Amerike rekao da ta filmska publikacija deluje kao još jedan primer pokušaja brutalnog podrivanja nezavisnih medija.

Reč je o filmu autora Tomislava Lovrekovića o navodnim napadima na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članove njegove porodice – prevashodno brata Andreja i sina Danila.

Film predstavlja opasnu inicijativu kojom se urušava poverenje u medije koji poštuju novinarsku etiku – što može doprineti pogoršanju okolnosti u kojima žive i rade novinari u Srbiji”, ističe Salaj predstavnik nevladinog RSF-a zadužen za Evropsku uniju i Balkan.

On podseća da se prema Indeksu slobode medija, godišnjem izveštaju Reportera bez granica o stanju u medijskoj sferi u ukupno 180 država, Srbija nalazi na 93 mestu – što je čini pretposlednje plasiranom u zoni zemalja Evropske unije i Balkana.

Paradoksalno, film je emitovan u trenutku kada država nije u stanju da obezbedi pravdu za jednog od novinara koji izveštava u svrhe očuvanja javnog interesa u Srbiji – Milana Jovanovića. Zabrinuti smo zbog decembarske odluke suda, kojom je poništena prvostepena osuđujuća presuda za osobe optužene da su organizovale i izvršile napad na njegovu kuću 2018. godine”, podvlači Salaj – ukazujući da Jovanović i drugi novinari u Srbiji zaslužuju veću zaštitu, a ne nove pretnje u vidu pokušaja klevetanja.

Potrebno je da to vlasti Srbije razumeju i preduzmu konkretne poteze. Pozivamo medijski regulatorni organ Regulatorno telo za elektronske (REM) da primeni nadležnosti u slučaju emitovanja pomenutog filma”, zaključio je Salaj.

U svojoj reakciji Komitet za zaštitu novinara (CPJ), njujorška nevladina organizacija, založila se za to da bi vlasti Srbije trebalo da istraže ko stoji iza te, kako su je označili, klevetničke kampanje.

"Političari i zvaničnici treba da učine sve što mogu da podstiču rad novinara umesto da učestvuju u njihovom diskreditovanju i blaćenju”, poručio je za Glas Amerike Atila Mong predstavnik CPJ-a za Srbiju i druge evropske zemlje.

On ističe da takve i slične kampanje novinare mogu dovesti u opasnost i imati poražavajući efekat na nezavisno izveštavanje.

Poslednji incident se nažalost uklapa u ponovljene talase klevetničkih kampanja u provladinim medijima protiv novinara i medijskih kuća koje kritički izveštavaju”, zaključio je Mong u komentaru Glasu Amerike.

Dvadesetominutni film, koji bez navođenja ijednog argumenta, žestoko optužuje nezavisne istraživačke portale i njihove urednike da bezmalo neposredno rade o glavi aktuelnog predsednika države i njegove porodice, emitovan je na Televiziji Pink čiji je vlasnik Željko Mitrović – srpski medijski mogul blizak aktuelnoj vlasti i Aleksandru Vučiću.

Među onima koji su inkriminani su Slobodan Georgiev, Branko Čečen, Stevan Dojčinović, Dinko Gruhonjić – novinari ili urednici nezavisnih medija koji su istraživali slučajeve navodne visoke korupcije pripadnika vlasti ili njihovu povezanost sa kriminalnim strukturama.

Film o zaverenicima koji su nameravali da ubiju celu porodicu Vučić, koji je večeras emitovao Željko Mitrović, otvoren je poziv za linč i odstrel svih pomenutih u filmu. Plus, oni koji su pravili Belivuk grupu njeno postojanje pripisuju novinarima i političarima iz opozicije”, prokomentarisao je na društvenoj mreži Tviter u nedelju Slobodan Georgiev.

U Lovrekovićevom uratku pobrojani su i opozicioni političari poput Marinike Tepić, Dragana Đilasa, Boška Obradovića, Vuka Jeremića, Miroslava Aleksića, kojima se inputiraju namere da naštete Vučiću i njegovoj porodici, a samim tim i državi Srbiji, kao i pojedini ambasadori, države i ministri Vlade Srbije.

Ponavlja se i teza o navodnoj povezanosti istraživačkih medija sa kriminalnim klanom optuženog Veljka Belivuka – čime se na čelu kritički orijentisanih novinara i političara još jednom u nizu crta meta.

Na to je ukazao Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara pri Vladi Srbije, govoreći na sastanku kom su prisustvovali predstavnici udruženja novinara, medijskih asocijacija, kabineta premijerke Ane Brnabić i Ministarstva za kulturu i informisanje.

Crtanje mete bilo kome je nedopustivo. Imajući u vidu šta se sve tragično događalo nakon emitovanja i publikovanja sličnih sadržaja u bliskoj i daljoj prošlosti, priznajem da se plašim kakve posledice može da prozrokuje sinoćnja hajka na naše kolege koje su već bile mete sličnih napada. Pozivam regulatora da reaguje u skladu sa zakonom", istakao je Matić - uz priznanje da od svog apela ne očekuje mnogo.

"Zaista nisam mogao da prećutim ono što je sinoć emitovano na Televiziji Pink u centralnom terminu pred gostovanje premijerke i predsednice Saveta Republičke radiodifuzne agencije”, rekao je Matić – objavio je portal Javni servis.

Tomislav Lovreković, autor filma, ličnost je kontroverzne novinarske i aktivističke karijere, između ostalog nekadašnji autor portala “Peščanik” - poznatog po argumentovanim kritičkim tekstovima intelektualaca o političkoj i društvenoj sceni Srbije.

Menjao je narative tokom svog ličnog ili profesionalnog angažmana, krećući se od umerenije kritičkih – do tvrdokornog desničarenja.

Između ostalog, usvojio je nacionalističku ideologiju koju promoviše na portalu nacionalist.rs, a kao predsednik vojvođanskog Fudbalskog kluba “Novi Sad” 2014. planirao je odigravanje utakmice sa reprezentacijom Luganska samoproglašene i međunarodno nepriznate republike pod kontrolom proruskih separatista u Ukrajini.

Bavio se organizovanjem kontramitinga tokom protesta širom Srbije pod nazivom “Jedan od pet miliona” koji su se održavali 2017. Tvrdio je tada da je protivnik vladavine Aleksandra Vučića, ali i kako ih je označio, izdajničkih struktura nevladinie organizacije “Žene u crnom” i drugih koji 25 godina, prema njegovim tvrdnjama, uništavaju zemlju.

Deo javnosti Srbije nije zaboravio gest iz 2015. godine kada je putem lokalnog novosadskog televizijskog emitera prikazao majicu sa uvredljivim napisom na račun tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića – o kom je nakon više od šest godina kasnije objavio afirmativni film.

Jedan od poslednjih incidenata, februara 2021, bio je gađanje kokoškom opozicione političarke Marinike Tepić tokom njenog obraćanja pred centralom Srpske napredne stranke u Pančevu.

Film "Meta porodica", čiji je autor - veliki deo javnosti povezuje sa emitovanjem inkriminišućih sadržaja uoči kosovskih lokalnih izbora 2017. godine o političkom predstavniku dela tamošnjih Srba Oliveru Ivanoviću.

U video sadržajima objavljenim, između ostalog na Televiziji Pink Željka Mitrovića, Ivanović je bio označen neprijateljem srpskog naroda i saradnikom prokazane albanske strane.

Oliver Ivanović žrtva je ubistva počinjenog januara 2018. godine - počinioci i nalogodavci su i dalje neprocesuirani, a suđenje je iz trećeg puta otpočelo jula 2021.

XS
SM
MD
LG