Linkovi

Kritike međunarodnih posmatrača zbog povezivanja KRIK-a sa organizovanim kriminalom


Logotipi nevladinih organizacija Komitet za zaštitu novinara (CPJ) i Reportera bez granica (RSF) - (Foto: cpj.og i AFP)
Logotipi nevladinih organizacija Komitet za zaštitu novinara (CPJ) i Reportera bez granica (RSF) - (Foto: cpj.og i AFP)

Vlasti bi trebalo da pojačaju napore u očuvanju bezbednosti novinara koji se bave istraživanjem korupcije i kriminala, umesto da ih ugrožavaju. KRIK, istraživački portal specijalizovan za istraživanje kriminala i korupcije, posebno je izložen takvim opasnostima”, izjavila je za Glas Amerike Gulnoza Said iz nevladine organizacije Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

"Delovati dok nasilje protiv novinara KRIK-a ne eskalira"

Nekoliko međunarodnih nevladinih organizacija (“Član 19”, Evropski centar za novinarske i medijske slobode, Evropska federacija novinara, Bezgranična sloboda štampe, Međunarodni institute za štampu i OBC Transeuropa) u martu je saopštilo da su osudile kampanju koju, kako ih označile, provladini tabloidi u Srbiji vode protiv Mreže za istraživanja kriminala i korupcije (KRIK).

Koji su promovisali neutemeljenu i opasnu tvrdnju da KRIK ima tajni dogovor sa Veljkom Belivukom, nedavno uhapšenim vođom organizovane kriminalne grupe”, navedeno je u saopštenju.

Provladine medijske kuće ne bi trebalo da budu korišćene za produbljivanje polarizacije i targetiranje nezavisnih medija. Imajući u vidu konstante pretnje nasiljem organizavanog kriminala u Srbiji i nekažnjivosti slučaja napada na novinare, ukoliko ništa ne bude preduzeto usled klevetničke kampanje, to bi moglo dovesti do novih pretnji i nasilja nad novinarima KRIK-a. Potrebno je delovanje - da bi se obezbedilo da situacija ne eskalira”, istaknuto je u saopštenju Međunarodnog instituta za štampu.


Said je u pisanom odgovoru reagovala povodom slučaja u kome su mediji i tabloidi u Srbiji bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) u potpunosti neargumentovano povezali nezavisni medij Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) sa članovima kriminalnog klana nedavno privedenim zbog sumnje da su počinili najteža krivična dela, uključujući i brutalna ubistva.

U reakciji na upit Glasa Amerike nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF) istakla je zabrinutost.

"Pozivamo srpske političare, uključujući ministra kulture, da odmah javno osude ovu opaku kampanju – a vlasti da postanu budnije u pogledu zaštite novinara", ukazao je u pisanom odgovoru Pavol Salaj - koji je u toj nevladinoj organizaciji zadužen za Evropsku uniju i Zapadni Balkan.

Ustvrdio je da takve i slične kampanje često za cilj imaju označavanje novinara za naredne napade.

"Kao što znate Reporteri bez granica pomno prate suđenje u vezi sa ubisvo novinara Slavka Ćuruvije. On je takođe bio optuživan za veze sa mafijom, pre nego što je ubijen", upozorio je Salaj.

Brojke, podseća Gulnoza Said, koordinatorka CPJ-a za Evropu i centralnu Aziju kaže da je u Srbiji sve veći broj sličnih slučajeva koji ohrabruju počinioce da fizički napadaju novinare.

"Naše iskustvo i istraživanja ukazuju da kampanje diskreditacije i blaćenja i verbalne agresije pogotovo od strane političara, vlasti i medija – doprinose ozbiljnijim, pa čak i fizičkim pretnjama na koje su počinioci ohrabreni takvim napisima. U Srbiji je sve veći broj takvih slučajeva i svesni smo zabrinjavajućeg trenda u kom su novinari izloženi takvim kampanjama. Političari i vladini zvaničnici širom sveta trebalo bi da ohrabruju reportere u razotkrivaje korupciju i organizovanog kriminala i njihovog uticaja na javni život – umesto da ih ometaju ili diskredituju”, istakla je Said u pisanom odgovoru za Glas Amerike.

Kako je ukazala – cilj takvih kampanja usmeren je na obeshrabrivanje novinara da se bave istraživačkim temama iz oblasti korupcije i krimanala i imaju negativan efekat na prijavljivanje slučajeva organizovanog kriminala.

Ipak, Pavol Salaj primećuje da bi iz ovog slučaja mogao proisteći i neočekivani ishod.

"Jedna od željenih posledica kampanje blaćenja je obeshrabrivanje novinara. Međutim, njen neželjeni efekat po organizatora moglo bi biti razvijanje solidarnosti među novinarima. O ovom najnovijem napadu na KRIK dobili smo upozorenje iz Srbije, ali i od novinara iz drugih delova Evrope. Solidarnost i saradnja takođe su način da se nezavisni novinari u Srbiji odupru pritiscima i obeshrabrivanju", ukazuje Salaj.

On ističe i da ovo nije prvi put da su se novinari KRIK-a našli na meti napada.

"Svesni smo činjenice da je 2017. godine provaljeno u stan novinarke Dragane Pećo i da se slična stvar dogodila i njenoj koleginici Anđeli Mitrović – novembra 2020. Nemamo saznanja da su ta dva slučaja rešena. Vlasti i građani Srbije trebalo bi da budu ponosni na nagrađivane medije poput KRIK-a. Podrazumeva se da se moraju postarati da novinari budu bezbedni", zaključio je Salaj.

Podsetimo, nekoliko prorežimskih medija u Srbiji objavili su navode da su novinari istraživačkog portala KRIK, koji dugo pišu o kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, povezani sa njegovim klanom. Te navode prvo je objavila TV Pink, a onda i ostali prorežimski tabloidi.

Glas Amerike se povodom ovog slučaja obratio Ministarstvu kulture i informisanja Srbije - i od te državne institucije u čijoj je nadležnosti, između ostalog praćenje sprovođenja zakona u oblasti javnog informisanja, do sada nismo dobili odgovor.

Inače, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije nezavisni je medij koji je otkrio i izvestio o brojnim slučajevima sumnji na korupciju državnih zvaničnika Srbje i bavi se istraživanjem organizovanog kriminala.

XS
SM
MD
LG