Linkovi

Srbija i Kosovo: Zabrana koja se nije desila


Ana Brnabić i Ramuš Haradinaj premijeri Srbije i Kosova, ilustrativna fotografija
Ana Brnabić i Ramuš Haradinaj premijeri Srbije i Kosova, ilustrativna fotografija

Šta je uzrok potpune zabune i disonantnih tonova iz redova kosovskih vlasti povodom navodne odluke o zabrani poseta zvaničnika Srbije Kosovu?

Obelodanjivanje te informacije u četvrtak dodatno je opteretilo odnose Srbije i Kosova, čiji je dijalog koji bi trebalo da rezultira sporazumom o normalizaciji odnosa, blokiran od novembra prošle godine.

Tada su kosovske vlasti uvele takse od 100 odsto na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine - tvrdeći da se radi o kontrameri zbog kampanje Srbije kojom se negira kosovska državnost.

Verodostojnost informacije o zabrani, koju je navodno srpskim zvaničnima uvelo Ministarstvo spoljnih poslova Kosova, dovela je u pitanje premijerka Srbije Ana Brnabić. Ona je u poljskom Poznanju, gde boravi na samitu zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije u okviru Berlinskog procesa, izjavila da je od Ramuša Haradinaja, premijera Kosova, čula da se radi o lažnim vestima.

"Mene čudi da lažne vesti u Prištini šire savetnici takozvanog ministra za inostrane poslove, ali to sada smanjuje tenzije u regionu", rekla je premijerka Srbije posle neformalnog radnog doručka lidera Zapadnog Balkana u Poznanju.

Potvrdu te informacije pružila je Vlada Kosova. U saopštenju objavljenom tim povodom navedeno je da nije usvojena nikakva odluka, kojom bi bio zabranjen ulazak zvaničnika Srbije na Kosovo.

Saopštenje Vlade Kosova
Saopštenje Vlade Kosova

"Posle nedavnih izveštaja i obraćanja mnogih medija sa pitanjem o zabrani ulaska na Kosovo za građane Srbije, obaveštavamo javnost da vlada Kosova nije donela takvu odluku. Protokol poseta zvaničnika države Srbije je već poznat i svaki zahtev se rešava u skladu sa zakonskim procedurama", navodi se u saopštenju vlade u Prištini.

Zabunu je izazvala objava Jetljira Zuberaja, šefa kabineta kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija. Zuberaj je u četvrtak na svom Fejsbuk nalogu napisao da je navodna odluka o zabrani doneta, između ostalog, i zbog "hibridnih pretnji Srbije prema Kosovu, propagande i lažnih vesti", kao i "pokušaja insceniranja humanitarne krize na severu Kosova tako što su privrednici naterani da zatvore preduzeća zbog političkih ciljeva Beograda".

U postu koji je objavio Zuberaj piše i da će zabrana trajati sve dok se, kako je navedeno, takvo ponašanje Srbije ne promeni.

Radio Slobodna Evropa kontaktirao je Zuberaja u petak, upitavši ga ima li odluka o zabrani podršku premijera Kosova, na šta je usledio odgovor da se obrate kabinetu predsednika kosovske Vlade.

"Kada se stvore uslovi i kada Srbija odustane od insceniranih tenzija na Kosovu, ova odluka će biti povučena. Lopta je u dvorištu Srbije, da deluje kao konstruktivni sused. Šovinističke izjave Brnabić poznaje ceo svet. Ona je persona non grata na Kosovu", rekao je Zuberaj.

U trenutku kada je kontroverzna odluka saopštena iz Prištine, šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli boravio je na samitu Zapadni Balkan - EU u Poznanju. Tamo je bio i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Uprkos tome što je Dačić oštro reagovao povodom informacije koju je u petak negirala Vlada Kosova – nema informacija da li su Dačić i Pacoli razgovarali o tome u Poljskoj. Međutim, kao potvrda da su se videli ostala je zajednička fotografija.

Povodom poslednje potencijalne trzavice Srbije i Kosova, za koju tamošnja Vlada tvrdi da je netačna, reagovala je i Evropska unija – posrednik u pregovorima dve strane.

Maja Kocijančič, portparolka visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost, saopštila je u četvrtak da EU očekuje poštovanje sporazuma svih strana o posetama zvaničnika u dijalogu Beograda i Prištine.

Razgovori dve strane su u prekidu od novembra prošle godine. Očekuje se da epilog dijaloga, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, doprinese postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Preduslova njihovog napretka na putu evrointegracija, cilja kojem dve strane - makar deklarativno - teže.

XS
SM
MD
LG