Linkovi

Stejt department: Srbija i Kosovo da izbegnu provokacije i vrate se pregovorima


Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu

Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju dijalog u kome posreduje EU i normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, rečeno je u Stejt departmentu za Glas Amerike povodom otkazivanja sastanka lidera Srbije i Kosova u Parizu 1. jula.

U pisanoj izjavi iz Stejt departmenta navodi se da "Beograd i Priština moraju da uklone prepreke, izbegnu provokacije i vrate se pregovorima".

"Mi smo spremni da saslušamo i pomognemo obema stranama i EU kao posredniku da pronađu rešenje oko kojeg su svi saglasni", navode u Stejt departmentu za Glas Amerike.

Skup u Parizu, zakazan za 1. jul, na kojem je trebalo da se sastanu najviši predstavnici Srbije i Kosova u prisustvu francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel je odložen do daljnjeg.

Senator Ron Džonson, predsedavajući pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju u senatskom Odboru za spoljne poslove, u pisanoj izjavi za Glas Amerike navodi da ga je "razočaralo to što samit u Parizu možda neće biti održan".

"Postizanje dogovora što pre doprineće stabilnosti Srbije, Kosova i celog regiona. Nadam se da će se lideri u Beogradu i Prištini sastati uskoro, nastaviti pregovore i nastaviti da rade na postizanju dogovora", ocenjuje senator Ron Džonson.

Predavač na Univerzitetu Džons Hopkins Edvard Džozef ocenio je za Glas Amerike da je pravi trenutak da se SAD ozbiljnije uključe u pregovore Beograda i Prištine, ali da to ne znači i automatsko uključivanje Rusije.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmer rekao je u nedavnom intervjuu za Glas Amerike da su "SAD partneri EU u dijalogu i da ne vidi zašto bi se to menjalo". Palmer je tada pozvao Beograd i Prištinu da hitno nastave dijalog.

Član Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Erat kazao je u intervjuu albanskom servisu Glasa Amerike da se "nada da ima izlaza iz situacije u kojoj nema dijaloga, ali da je važno upamtiti da su carine uvedene sa razlogom - kao reakcija na kampanju povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova koju Srbija vodi".

"Sjedinjene Države savetuju prištinskim vlastima da uklone tarife kako bi se započeo proces dijaloga, ali smo svakako veoma svesni okolnosti. I to treba uzeti u obzir", rekao je Erat.

XS
SM
MD
LG