Linkovi

Sastanak u Parizu odložen do daljeg


Predsednici Srbije i Kosova sa Federikom Mogerini na jednoj od prošlih rundi dijaloga, Foto: video grab
Predsednici Srbije i Kosova sa Federikom Mogerini na jednoj od prošlih rundi dijaloga, Foto: video grab

Skup u Parizu, na kojem je trebalo da se sastanu najviši predstavnici Srbije i Kosova u prisustvu francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, je odložen, potvrđeno je u pres službi nemačke Vlade redakciji Dojče velea.

Uz potvrdu da je sastanak koji je najavljivan za 1. juli odložen, ističe se da će Nemačka i Francuska ostati u bliskom kontaktu sa Kosovom i Srbijom.

Vest o odlaganju Pariza potvrdio je danas i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da sastanak neće biti održan jer prištinska strana ne želi da razgovara o važnim pitanjima, to jest o ukidanju taksi na robu iz Srbije.

Kosovski mediji su objavili da su se zvaničnici vlada Srbije i Kosova sastali u sredu u Berlinu uz posredovanje Nemačke, sa ciljem da odblokiraju dijalog Beograda i Prištine.

Kosovsku delegaciju predvodio je šef kabineta kosovskog premijera Seljim Seljimi, dok je na čelu srpske delegacije bio direktor Vladine Kancelarije za Kosovo, Marko Đurić.

Obraćajući se iz Minska, gde se nalazi u službenoj poseti Belorusiji, Vučić je rekao da oko toga nema nikakve tajne i da je to trebalo da bude pripremni sastanak za skup u Parizu:

"Marka Đurića sam poslao ja da učestvuje u pripremi tog sastanka. Rekao sam da Srbija bude konstruktivna, da mi želimo nastavkak dijaloga, da je jedina stvar važna da se ukinu te takse koje su anticivilizacijske Ali, kao što sam rekao Albancima nije padalo na pamet da ukinu takse i nema rezultata", rekao je Vučić u obraćanju medijima u Minsku.

Tom prilikom Vučić je rekao i da su Nemci i Francuzi dobro razumeli ko ne želi dijaliog, ko ga koči i ko bi želeo da se umesto Evrope dijalogom bavi samo neko drugi.

"Mi ne kažemo da taj neko drugi ne treba da se pita mi samo kažemo da ne može samo taj drugi da se pita. Reč je naravno o SAD", dodao je Vučić.

XS
SM
MD
LG