Linkovi

Tači: Zločine na Kosovu počinila Srbija, a ne pojedinci


Tači: Kosovo traži pravdu za žrtve zločine
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Tači: Kosovo traži pravdu za žrtve zločine

"Sve ratne zločine na Kosovu, uključujući i silovanja, izvršila je država Srbija a ne pojedinci iz Srbije", rekao je predsednik Kosova Hašim Tači na konferenciji “Svi zajedno, jednoglasno”, posvećenoj žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu. Konferenciju je organizovala Islamska zajednica, na čiju su inicijativu predstavnici nekoliko verskih zajednica potpisali zajedničku deklaraciju za podršku preživelim žrtvama seksualnog nasilja.

„Desila se tiha amnestija međunarodne zajednice prema Srbiji i kriminalacima koji su uradili to na Kosovu. Deset godina je bila UNMIK-ova administracija na Kosovu, niko nije kažnjen za seksualna silovanja, ne od paramilitaraca već ni od ljudi koji su imali zvaničnu uniformu države Republike Srbije", rekao je kosovski predsednik Hašim Tači.

Izneo je tvrdnje da se Haški sud nije bavio tim pitanjem, misija Evropske unije (Euleks) je, kako kaže, pokušao, ali nije bio uspešan.

"Zato, žrtve, ne samo da imaju potrebu za našom podrškom već traže i pravdu. Adresa za traženje pravde je jasna, to je zvanični Beograd. Oni koji su vodili ovo sistemsko silovanje su u parlamentu Srbije, u Vladi Srbije, u najvišim državnim bezbednosnim institucijama u Srbiji“, rekao je Hašim Tači.

Protest Albanaca ispred srpske ambasade u Vašingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Bivša predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, rekla je da je tokom rata na Kosovu silovano više od 20 000 žena i muškaraca. Prema njenim rečima žrtve seksualnog nasilja naći će mir tek onda kad se počinioci tih zločina suoče sa pravdom.

„Sa aspekta pravde, mi moramo da tražimo od zvaničnog Beograda adresiranje ovog pitanja i zaustavljanje kulture nekažnjavanja prema vršiocima seksualnog zlostavljanja tokom rata, a koji se još uvek slobodno kreću u ovoj i susednoj zemlji. Preživeli seksualnog nasilja naći će mir na ovom svetu samo kada počinioci ovih zločina budu suočeni sa pravdom“, rekla je Jahjaga.

Ambasadorka Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama Vljora Ćitaku rekla je da traženje pravde nije samo obaveza Kosova već i Evropske Unije.

„Mi smo u Evropi, naš severni sused je u Evropi, otvara poglavlja ka evropskoj integraciji. Bilo bi u potpunosti neprihvatljivo, ne samo za žrtve, već i za Kosovo, a i za Evropsku uniju i vrednosti koje ova Evropska unija zastupa da Srbija nastavi dalje sa postupcima integrisanja a da se ne suoči sa pravdom i da ne dobije zasluženu kaznu“, rekla je Ćitaku.

Bilo bi u potpunosti neprihvatljivo, ne samo za žrtve, već i za Kosovoda Srbija nastavi dalje sa evropskim integracijama bez suočavanja sa pravdom: Vljora Ćitaku
Bilo bi u potpunosti neprihvatljivo, ne samo za žrtve, već i za Kosovoda Srbija nastavi dalje sa evropskim integracijama bez suočavanja sa pravdom: Vljora Ćitaku

Na konferenciji je učestvovao i šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu da je seksualno nasilje je zločin bez obzira na to ko su žrtve.

"Ne samo žrtve kosovskih Albanaca već i drugih zajednica. Neophodno je da se ovim pitanjem pozabavimo iz ugla ljudskih prava“, rekao je Jan Bratu.

Na konferenciji koju je organizovalo Predsedništvo Islamske zajednice na Kosovu predstavnici te zajednice, Protestantske evangelističke crkve na Kosovui Jevrejske zajednice Kosova potpisali su zajedničku deklaraciju za podršku preživelim žrtvama seksualnog nasilja u posljednem ratu na Kosovu.

XS
SM
MD
LG