Linkovi

Kon demantuje da se razmatra uvođenje vanrednog stanja


Epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare Kriznog štaba

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da je pogrešno protumačeno da se ponovo razmatra uvođenje vanrednog stanja zbog koronavirusa i da za tim sada nema potrebe.

On je za N1 rekao da je Srbija daleko od vanrednog stanja, da je u oazi, ali da predstoji period respiratornih infekcija.

Situaciju je ocenio kao nesigurnu, a na pitanje kako je Srbija u oazi ako u regionu bukte žarišta infekcije, Kon je odgovorio da se u Srbiji u julu desila "eksplozija" u prenošenju koronavirusa, ali da je merama koje se sprovode suzbijena.

Govoreći o najavljenom protestu zdravstvenih radnika u subotu zbog smene lekara - potpisnika peticije Ujedinjeni protiv kovida - Kon je rekao da neće obući belo jer je protest uperen protiv Kriznog štaba, ali da prihvata sve sugestije i da je spreman na razgovor sa potpisnicima peticije, iako kaže da nema zbog čega da se pravda.

U školama 60, u studentskim domovima nema zaraženih

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je u školama u Srbiji resgistrovano ukupno 60 učenika zaraženih koronavirusom, na ukupno 850 hiljada.

On je za TV Prva objasnio da trenutna situacije jeste "daleko od zatvaranja škola", ali da je to uslovno i da će se preći na plan B, odnosno onlajn nastavu, ako se epidemiološka situacija pogorša.

Studentski centar saopštio je da u beogradskim studentskim domovima, u kojima živi 10.500 studenata, nema zaraženih, prenosi Fonet.

Do sada 36 povratnika upućeno u kovid ambulante

Sistem pojačanog nadzora za putnike iz inostranstva koji se vraćaju u Srbiju funkcioniše od 18.septembra, a do sada se na taj način registrovalo 23 hiljade građana, potvrdila je zamenica direktorke Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Ona je za RTS rekla da je među njima 36 oniih kojima je test samoprocene ukazao da treba da se jave u kovid ambulante zbog sumnje da su zaraženi koronavirusom.

Kako je navela, više od dve trećine građana došlo je iz Crne Gore i BiH, ali ima i povratnika iz Albanije, Turske, Hrvatske i drugih zemalja.

Građani koji dolaze iz inostranstva treba da popune elektronsku prijavu i isto elektronski urade test samoprocene, koji će im indikovati da li treba da se jave u kovid ambulantu ili ne. Ako im test na to ne ukazuje, treba da ga ponove za 10 dana.

XS
SM
MD
LG