Linkovi

Broj novozaraženih u Srbiji najmanji u protekle dve nedelje


Polaganje prijemnog ispita za falkultete na Beogradskom sajmu, arhivska fotografija
Polaganje prijemnog ispita za falkultete na Beogradskom sajmu, arhivska fotografija

U Srbiji je u protekla 24 sata na koronavirus testirano 5.829 osoba od kojih je 41 pozitivna, navodi se na sajtu covid19.rs

Preminule su još dve osobe, ukupno od početka pandemije zabeleženo je 713 smrtnih slučajeva.

Na respiratorima je 47 pacijenta, dok je hospitalizovano 638 osoba.

Neke mere su ublažene, pa je radno vreme kafića produženo do 1 sat posle ponoći, dozvoljena su okupljanja 30 umesto 10 ljudi, ali je maska i dalje obavezna u svim zatvorenim prostorima.

Od utorka, 1. septembra, počinje i nova školska godina u kojoj će đaci nastavu pohađati i uživo i onlajn. Krizni štab je izdao preporuku da deca koja dolaze sa letovanja iz inostranstva budu 10 dana u izolaciji.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao da deca se dezinfekcija u školama neće raditi na svakih 30 minuta, već ujutru i uveče i između smena, a da će se tokom dana raditi higijena klupa, prenosi Fonet.

On je istakao da se po pitanju širenja epidemije plaši samo "opuštanja" i dodao da deca moraju da se opominju i da nastavnici više dežuraju, da se u školi govori o korona virusu i dodao da je data preporuka da se ekskurzijama u prvom polugodištu niko ne bavi.

Šarčević kaže da su, kada je reč o prenošenju virusa, najosetljiviji studentski i učenički domovi, te da će studenti koji budu čekali rezulate testa biti smešteni u hostel studentskog doma Kralj Aleksandar, a da će kovid bolnica za studente biti Beogradska arena.

Krizni štab traži pojačan inspekcijski nadzor

Krizni štab saopštio je da je osuđuje kršenje preventivnih mera u pojedinim lokalnim samoupravama zabeleženo proteklog vikenda i da je zatražio pojačan inspekcijski nadzor pred početak školske godine.

Krizni štab je u pismu svim gradonačelnicima i predstavnicima lokalnih samouprava tražio da obezbede sprovođenje mera na njihovim teritorijama, što im je dužnost. Posebno su opomenuli organizatore različitih događaja širom Srbije koji su takođe dužni da sprovode epidemiološke mere.

Kako je najavljeno, vlada će u saradnji sa MUP-om i ministrarstvom zdravlja i komisijom za inspekcijski nadzor tražiti da se na lokalnu pojača poštovanje mera.

Krizni štab poziva i građane koji uoče nepravilnosti da to prijave na portalu www.inspektor.gov.rs ili putem telefona na broj 011/63-50-322.


XS
SM
MD
LG