Linkovi

Od ponedeljka rade bioskopi i pozorišta - uz maske i distancu


U Beogradu je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i javnom prevozu, ali ih neki nose i na otvorenom
U Beogradu je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i javnom prevozu, ali ih neki nose i na otvorenom

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 169 obolelih od koronavirusa na 11.618 testiranih, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs

Umrlo je još troje ljudi, pa je broj smrtnih slučajeva od početka epidemije 692.

Na respiratorima je 52 ljudi, a na bolničkom lečenju je 1.194 pacijenata.

Od ponedeljka rade bioskopi i pozorišta

Krizni štab doneo je odluku da se, u skladu sa epidemiološkom situacijom, od ponedeljka u Srbiji otvore bioskopi, pozorišta i druge institucije kulture, a da maksimalan broj posetilaca bude 500.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, posetioci će morati da nose zaštitne maske, a distanca između njih moraće da bude najmanje 1,5 metara, u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević pojasnila je da će 500 posetilaca moći da bude u većim bioskopima, dok će u manjim biti moguće onoliko ljudi koliko je moguće da ih stane u salu uz distancu od 1,5 metara, a kako je rekla - to je obično broj mesta podeljen sa dva.

Vlada je odlučila i da se, kako se navodi "na temelju povoljnije epidemiološke situacije", dozvole i posete staračkim domovima, ustanovama socijalne zaštite i sličnim ustanovama.

Krizni štab u saopštenju apeluje na građane da i dalje poštuju mere - nose maske, drže distancu i peru ruke - bez obzira na to što se epidemiološka situacija "blago poboljšala".

"Ta disciplina je neohpnodna da bi se mirno ušlo u period kada škole počnu da rade i da bismo mogli da održimo kontrolu", rekao je epidemiolog Predrag Kon na redovnoj konferenciji za novinare.

Kon je rekao da nema novih mera kada je reč o noćnim klubovima jer i dalje postoji mera zabrane javnog okupljanja, osim u institucijama kulture.

Noćni klubovi ne rade, a kafićma na otvorenom dozvoljeno je da rade do 23h, dok u zatvorenom mogu da rade do 21h.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kazao je da se u narednom periodu mora obratiti pažnja na ljude koji se vraćaju sa odmora po Srbiji gde se, kako je rekao, ne poštuju uvek mere i ne koriste zaštitna sredstva.

Druga grupa koju treba pratiti, kaže Tiodorović, su građani koji se vraćaju sa mora i apeluje na njih da se jave u ambulante ako imaju bilo kakve simptome.

XS
SM
MD
LG