Linkovi

Srbija i omikron: "Ako se veselimo i pravimo da nema opasnosti, proći ćemo mnogo gore"


Novogodišnji ukrasi u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu
Novogodišnji ukrasi u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu

Svetska zdravstvena organizacija nedavno je izdala upozorenje zbog novog soja koronavirusa koji se brzo širi i zaobilazi stečeni imunitet, i istakla da je "bolje otkazati proslavu, nego život". Dok mnoge zemlje uvode nove restrikcije, u Srbiji se sprema proslava Nove godine na trgovima i u ugostiteljskim objektima.

Krizni štab se još nije oglasio po pitanju omikrona i novogodišnjih proslava. ali nezvanično je rečeno da bi sednica trebalo da bude održana pred praznike. U Srbiji su trenuno dozvoljena okupljanja do 500 ljudi, a za sva masovnija je potrebna dozvola Kriznog štaba. Glas Amerike nije dobio odgovor na pitanje da li su gradovi koji organizuju proslave na trgovima, tu dozvolu i dobili.

U međuvremenu, omikron je se brzo širi i registrovan je u skoro svim susednim zemljama.

U Institutu za mikrobiologiju i virusologiju je za Glas Amerike potvrđeno da do sada omikron nije registrovan u Srbiji, ali da će rezultati novih analiza biti gotovi do kraja nedelje.

Dr Aleksandra Knežević iz Instituta objašnjava da se u potrazi za novim sojem nedeljno sekvencira od 20-30 uzoraka pozitivnih na virus, što je manje od 1 odsto, ali je prema pravilima Svetske zdravstvene organizacije. Ona kaže da ima mnogo ograničavajućih faktora u otkrivanju prisustva nekog soja, od tehničkih kapaciteta do toga što su analize skupe i traju dugo, ali ističe da se radi na proširenju kapaciteta za sekvenciranje.

"Ako se veselimo i pravimo da opasnosti nema, proći ćemo mnogo gore"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Epidemiolog Zoran Radovanović napominje da će se prisustvo omikrona sigurno videti kada krene da raste broj zaraženih i za 100 odsto svaki treći dan. Studije su pokazale da se omikron širi i pet puta brže u odnosu na ostale sojeve, da zaobilazi imunitet nakon preležane bolesti i umanjuje efikasnost vakcina.

"Pošto taj broj za sada ne pokazuje nagli porast kao u zemljama gde se pre nekoliko sedmica javio omikron, možemo da pretpostavimo da je tu ili da će biti ovih dana i da će se odraziti vrlo brzo, u pitanju su nedelja dve, da se vidi porast, a maksimum će se videti negde u januaru".

Ako se zna šta dolazi, nereagovanje nadležnih je opasno i moraju se preduzeti energične mere da se umanji šteta od omikrona, kaže Radovanović. Mnoge zemlje su tako već postupile, pa su ograničile okupljanja čak i na dvoje ljudi, poput Holandije, ili maksimalno deset, koliko je u Nemačkoj.

"Mi ćemo imati porast oboljevanja i umiranja kada ispolji svoj efekat soj omikron, ali mi možemo da utičemo na razmere dolazeće nesreće. Ako se veselimo i pravimo da te opasnosti nema, proći ćemo mnogo gore"

"Već iskustvo za ovih proteklih godinu i nešto dana, od maja prošle godine, pokazalo je da taj naš toleranatan, nonšalantan, ignorantski odnos prema pandemiji nije bio mudar i da smo u vrhu zemalja u svetu po broju umrlih u odnosu na očekivanja. U ovoj maloj zemlji umrlo je skoro 40 hiljada ljudi iznad očekivanja, preko 10-godišnjeg proseka. To je zbog klimavih, labavih i nekontrolisanih mera. Tako da je krajnje vreme da se uzmemo u pamet. Ako to rade svi ostali narodi, valjda i te vođe imaju u vidu interes naroda, a ne samo iskljućivo svoj trenutni rejting", kaže Radovanović.

Faktor rizika je i nedovoljno vakcinisana populacija.

Studije su pokazale da dvce doze vakcine slabije štite od omikrona nego od ostalih sojeva, dok treća doza poboljšava stepen zaštite.

Prema zvaničnim podacima od 14. decembra, dve doze vakcine u Srbiji primilo je 3.010.965 punoletnih građana, dok je treću dozu primilo 1.618.178.

Podaci udruženja Ujedinjeni protiv kovida, koji računaju broj vakcinisanih u odnosu na ukupnu populaciju (a ne samo punoletnu) pokazuju da je dve doze primilo 43,44 odsto građana, a treću dozu svega 22,69 odsto.

“Sigurno da je to nedovoljno. Britanci imaju 70 i više odsto, pa su još uvek zabrinuti, i situacija epidemiološka im nije dobra. Po analogiji možemo da očekujemo da će kod nas biti mnogo gora”, zaključuje Radovanović.

XS
SM
MD
LG