Linkovi

Lekari u Kriznom štabu protiv masovnih dočeka Nove godine


Knez Mihajlova ulica u Beogradu sa novogodišnjim ukrasima
Knez Mihajlova ulica u Beogradu sa novogodišnjim ukrasima

U Srbiji je registrovano još 1.029 novozaraženih koronavirusom na 12.656 testiranih uzoraka. Umrla je 31 osoba. U bolnicama je trenutno 2.370 pacijenata, a životno je ugrožena 121 osoba.

Novi soj, omikron, još zvanično nije registrovan u Srbiji, a nema ni uvođenja strožih mera - osim strože kontrole putnika koji dolaze avionom iz rizičnih zemalja. Svi objekti rade normalno, dozvoljena su okupljanja do 500 ljudi, a za boravak u ugostiteljskim objektima posle 20h potrebne su kovid propusnice, odnosno potvrde o vakcinaciji ili negativnom testu.

Kako se bliže praznici, reklamiraju se i dočeci Nove godine u restoranima, ali i organizovano na trgovima u pojedinim gradovima. Krizni štab nije održao sednicu povodom predstojećih praznika, a epidemiolog i član tog tela Predrag Kon kaže da "neće biti nijednog epidemiologa u Kriznom štabu koji će podržati takve događaje".

On je za RTS kazao da niko iz Kriznog štaba nije odborio okupljanja masovnija od 500 ljudi i da očekuje porast broja novozaraženih u januaru, te da misli da je bolje raditi proaktivno, nego primenjivati mere kada se desi porast novozaraženih.

Podsetio je da je medicinski deo Kriznog štaba tražio "apsolutni minimum" da se kovid propusnice uvedu 24 sata, ali je skeptičan da će se tako nešto usvojiti.

Krizni štab, osim lekara i stručnjaka, čine i članovi Vlade i drugih državnih organa, a odluke se donose glasanjem. Pošto lekara ima manje nego političara, uglavnom se njihovi predlozi ne usvajaju.

Kon upozorava na dolazak državljana Srbije iz inostranstva za praznike, jer u pojedinim zemljama omikron soj "počinje da dominira".

"Očekujemo veći priliv i tog virusa i virusa gripa u nekom bliskom periodu, u narednim danima i već su mnogi došli. Ono što može da se očekuje je da zastane taj pad", istakao je Kon.

Kon je rekao da se pokazalo da je efikasnost dve vakcine pala kod omikrona, ali da treća doza zadržava stepen zaštite do 70 odsto.

"Ako neko hoće da se zaštiti od omikrona, da ne čeka ni časa za primanje treće doze. Oni koji su ostali nevakcinisani su najpre na udaru u uovoj situaciji".

Govoreći o leku molnupiravir koji će uskoro biti u kovid ambulantama širom Srbije, rekao da njega ne treba da koriste svi, već oni koji su izrazito gojazni ili imaju druge hronične bolesti koje pogoršavaju kovid.

"U prvih pet dana davanja tog leka ima najveću efikasnost i zbog toga će biti prisutan u kovid ambulantama", kazao je Kon.

Upozorio je da se taj lek ne sme piti preventivno.

XS
SM
MD
LG