Linkovi

Novogodišnja proslava u Njujorku ipak pod znakom pitanja


Doček Nove godine na Tajms skveru, 31. decembra 2018.
Doček Nove godine na Tajms skveru, 31. decembra 2018.

Da li će na Tajms skveru u Njujorku biti tradicionalne proslave Nove godine kao što je planirano, ili će biti otkazana zbog omikrona - biće odlučeno do Božića, najavio je gradonačelnik Bil de Blazio.

Prošle godine, proslavi na Tajms skveru prisustovao je mali broj ljudi, fizički distanciranih u manjim grupama. Za ovu godinu najavljeno je da će biti održana proslava po starom, na kojoj bi posetioci morali da pokažu potvrdu o vakcinaciji ili negativan test na kovid.

Ali, zbog brzog širenja novog soja koronavirusa, omikrona, sada je sve pod znakom pitanja.

De Blazio je omikron nazvao "brzim, privremenim fenomenom" za koji se očekuje da uzrokuje porast broja novozaraženih. On je rekao da je većina stanovnika Njujorka vakcinisana, što znači da će se krizom lakše upravljati nego u proleće 2020.

Statistike pokazuju da je oko 90 odsto punoletnih, odnosno 80 odsto ukupne populacije, dobilo najmanje jednu dozu vakcine.

"Važno je da se setimo da nismo u proleću 2020, čak ni u zimi 2020. Ovo je grad sa visokim procentom vakcinisanih i zaštićenih nego ranije", rekao je de Blazio.

Zvaničnici u Njujorku najavili su da će grad dati milion N95 maski i pola miliona brzih kućnih testova za one kojima su najpotrebniji.

Najavili su i da će biti otvoreni novi mobilni punktovi za testiranje, pa će u Njujorku ukupno biti 36 stalnih punktova i 93 mobilna, što je više nego očekivano.

XS
SM
MD
LG